Hlavní obsah

Zemřel spoluobjevitel viru HIV Luc Montagnier

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Ve věku 89 let zemřel francouzský vědec Luc Montagnier, který byl oceněn Nobelovou cenou jako spoluobjevitel viru HIV, který způsobuje onemocnění AIDS. Informaci o úmrtí virologa oznámila agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Držitel Nobelovy ceny Luc Monatgnier

Článek

Montagnier Nobelovu cenu získal v roce 2008 společně s kolegy Françoise Barréovou-Sinoussiovou a Němcem Haraldem zur Hausenem. Jejich společné úsilí urychlilo cestu k vývoji testů na HIV a antiretrovirovým lékům, které brzdí replikaci smrtícího patogenu.

Veřejnost se o AIDS začala zajímat počátkem 80. let, v roce 1981 američtí lékaři zaznamenali neobvyklý výskyt úmrtí mezi mladými homosexuály v Kalifornii a New Yorku. Záhadná smrtelná nemoc dostala až posléze název AIDS (syndrom získaného selhání imunity).

V Nizozemsku objevili nový superkmen HIV

Evropa

Montagnierova práce začala v lednu roku 1983, kdy s Barréovou-Sinoussiovou a Jeanem-Claudem Chermannem z Pasteurova ústavu v Paříži izolovali virus, jenž byl za nemoc odpovědný. Prakticky ve stejnou dobu došel k téže závěru také americký virolog Robert Gallo z Národního ústavu zdraví ve Washingtonu.

Mezi americkými a francouzskými vědci následně započal spor o to, komu má být prvenství připsáno. Konflikt byl nakonec vyřešen dohodou o rozdělení příjmů z prodeje testů na AIDS.

Téměř nikdo z léčených HIV pozitivních v Česku není infekční

Domácí

Objev viru HIV (virus lidské imunodeficience) umožnil vyvinout léky, které postup nemoci výrazně zpomalují. Svůj podíl na tom měl již zesnulý český chemik Antonín Holý, jenž se svým týmem objevil řadu preparátů, které jsou součástí léků proti AIDS. Přes veškerý pokrok je však tato nemoc dodnes smrtelná.

Montagnier zemřel podle listu France Soire v úterý 8. února za přítomnosti svých dětí v Americké nemocnici na pařížském předměstí Neuilly, kde tamní radnice také vystavila úmrtní list.

Reklama

Výběr článků

Načítám