Hlavní obsah

Zemřel Paul Farnes, poslední letecké eso bitvy o Británii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ve věku 101 let zemřel v úterý bývalý pilot britského královského letectva Paul Farnes, který byl posledním žijícím leteckým esem klíčové bitvy o Británii za druhé světové války. Ve čtvrtek o tom informovala stanice BBC.

Foto: Profimedia.cz

Paul Farnes

Článek

Termínem letecké eso bývají označováni stíhací piloti, kteří sestřelili nejméně pět nepřátelských letadel.

Farnes byl jedním z tří tisíc spojeneckých pilotů, kteří bojovali proti nacistickému Německu v bitvě o Británii v roce 1940. Kromě letců z Británie a zemí jejího tehdejšího impéria působili v řadách Královského letectva (RAF) také třeba Poláci, Češi nebo Slováci.

Válečný veterán si po 68 letech zopakoval výstup do oblak

Muži

V Česku žije poslední hrdina RAF

Farnes zničil již v prvním měsíci bitvy o Británii pět nepřátelských letadel a další poškodil. Na konci války měl na svém kontě šest zničených, jedno nejspíš zničené a šest poškozených strojů německé Luftwaffe. Do RAF vstoupil Farnes v roce 1938, letectvo opustil o dvacet let později.

V Británii nyní žijí podle listu The Guardian již jen dva piloti, kteří se zúčastnili bitvy o Británii. V Česku je posledním žijícím stíhacím pilotem RAF 96letý Emil Boček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám