Hlavní obsah

Zemřel bývalý řecký prezident Papulias, bylo mu 92 let

Ve věku 92 let v neděli zemřel bývalý řecký prezident Karolos Papulias. S odvoláním na řeckou prezidentskou kancelář o tom informovala agentura Reuters. Papulias stál v čele jihoevropské země v letech 2005 až 2015, prezidentem byl i v bouřlivé době vleklé řecké hospodářské krize.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Bývalý řecký prezident Karolos Papoulias na snímku z roku 2013

Článek

Nynější řecká prezidentka Katerina Sakellaropulosová ocenila Papuliase za jeho roli v odboji za nacistické okupace za druhé světové války a během diktatury vojenské junty z let 1967 až 1974.

„Jeho účast v národním odboji a v boji proti diktatuře... odrážela jeho neutuchající oddanost ideálům svobody a spravedlnosti, které celý život hájil,” uvedla prezidentka v prohlášení.

Karolos Papulias se narodil 4. června 1929. Papulias a Andreas Papandreu, který se stal později dvakrát řeckým premiérem, stáli v roce 1974 u zrodu levicového Panhelénského socialistického hnutí (PASOK). Ve straně Papulias posléze zastával řadu vysokých funkcí a byl jejím expertem na zahraniční a obrannou politiku.

Od roku 1977 až do svého zvolení hlavou státu zasedal v řeckém parlamentu. V letech 1985 až 1989 a 1993 až 1996 byl ministrem zahraničí. Jako šéf diplomacie i později jako předseda zahraničního výboru parlamentu se aktivně angažoval především v řešení balkánských konfliktů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám