Hlavní obsah

Zemřel bývalý italský premiér Andreotti

Řím
Aktualizováno

Ve věku 94 let v pondělí zemřel bývalý sedminásobný předseda italské vlády a velká osobnost italských křesťanských demokratů Giulio Andreotti. Informovala o tom místní média.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zemřel bývalý italský premiér AndreottiVideo: Reuters

 
Článek

Andreotti patřil k pilířům poválečné politiky Itálie. V poslední době měl zdravotní potíže a loni v srpnu strávil několik dní v nemocnici kvůli srdeční arytmii, poznamenala agentura AFP.

Zesnulý, kterého někteří nazývali Divo Giulio (Božský Giulio), byl několikanásobným premiérem, působil také jako ministr zahraničních věcí a ministr vnitra.

Byl symbolem poválečné politiky Itálie

Andreotti byl považován za nejinteligentnějšího a pravděpodobně nejschopnějšího politika v italských dějinách, který jako jediný znal od samého začátku tajná zákoutí římské politické džungle. Jeho údajné napojení na mafii, kvůli kterému stanul i před soudem, mu vyneslo četné přezdívky jako Božský, Belzebub či Princ temnot. Andreottimu, který v zákulisí mistrovsky tahal za nitky italské politiky, se do roku 1993 podařilo bez úhony přestát 27 parlamentních vyšetřování kvůli finančním skandálům a korupčním aférám.

Foto: ČTK/AP

Giulio Andreotti

Za svého letitého působení stál Andreotti u všech nejdůležitějších momentů italské republiky. Od referenda o zrušení království, přes volby v roce 1948, znamenající konec komunistických ambicí v zemi, přes italský hospodářský zázrak a tragické události, jako byl únos premiéra Alda Mora.

Od roku 1954 vystřídal na dvě desítky ministerských funkcí, převážně klíčových: vnitra, obrany, financí, zahraničí. V čele vlády stanul poprvé v únoru 1972, poslední funkční období trvalo od července 1989 do června 1992. V tom roce byl jmenován doživotním senátorem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám