Hlavní obsah

Zemětřesení v ukrajinské vládě, končí 15 ministrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč provedl rozsáhlou reorganizaci státní výkonné moci. Podle páteční oficiální zprávy prezidentského úřadu si 15 ministrů balí kufry a ve vládě končí. Informovala o tom agentura RIA Novosti.

Článek

Reorganizace státní správy je spolu s daňovou reformou jedním z důležitých bodů úsporného programu, kterým se chce Ukrajina vyrovnat s krizovým stavem ekonomiky. Země musí příští rok snížit rozpočtový deficit z letošních pěti procent na 3,5 procenta hrubého domácího produktu, aby splnila podmínky dohody o půjčce Mezinárodního měnového fondu ve výši 15 miliard dolarů (asi 270 miliard korun).

V příštím roce chce proto Janukovyč na provozu státní exekutivy ušetřit částku jedné miliardy hřiven (asi 2,4 miliardy korun). Reforma státní správy je nejrazantnějším zásahem do vládní struktury od vzniku samostatné Ukrajiny. Až 30 procent státních úředníků by mělo být propuštěno, hovoří se o snížení centrálních úřadů ze 112 na 64.

Reorganizaci, která předpokládá i změnu právního statutu ukrajinského Ústavu paměti národa, jenž přejde pod vládu, doprovází i novelizace příslušné legislativy. Tu bude v příštích dnech postupně projednávat kyjevský parlament.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám