Hlavní obsah

Země pohltila 350 metrů německé vesnice

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nachterstedt

Přibližně 350metrový úsek vesnice Nachterstedt asi 50 kilometrů jihozápadně od německého Magdeburku se dvěma domy a vyhlídkovou terasou se v noci na neděli při sesuvu půdy zřítil do bývalého, nyní postupně zaplavovaného povrchového dolu a pak do jezera Concordia.

Foto: Reuters

Snímek zachycuje kráter, který sesuv způsobil.

Článek

Podle expertů se do pohybu dalo asi milión kubíků půdy a bahna. Tři lidé z dvojdomu - manželský pár ve věku 51 a 48 let a 51letý muž zůstávali celou neděli nezvěstní. „Naděje, že je nalezme, klesá každou hodinou,“ řekl televizi ZDF člen záchranného týmu Jürgen Probst.

Dvaadvacetiletý hluchoněmý syn manželského páru se v neděli přihlásil úřadům. V době neštěstí byl ve svém bytě mimo postiženou oblast.

Obyvatelé dalšího rodinného domu, jehož polovina se rovněž zhroutila do jezera, byli v době tragédie na dovolené.

Foto: Reuters

Budova stojící na kraji kráteru se rozpadla vejpůl.

Vlna, kterou kolaps areálu s rozměry 350x120 metrů způsobil, byla ve vodách jezera natolik silná že vynesl na pevninu výletní loď Seelandperle na protilehlém pobřeží. „Bylo to jako malé tsunami. Hladina se zvedla nejméně o šedesát centimetrů,“ řekla televizi MDR Miriam Stöckleová.

Záchranné týmy včetně speciální jednotky bundeswehru přes den zabezpečovaly v hermeticky uzavřené oblasti terén tak, aby zabránily dalším sesuvům. Více než čtyři desítky obyvatel úřady preventivně umístily do náhradních prostor.

Foto: Reuters

Z domu zbyly jen trosky.

Případem se už zabývá prokuratura v Magdeburku kvůli podezření z naplnění skutkové podstaty trestného činu zabití z nedbalosti.

Foto: Reuters

Trosky domu zasypala hlína.

Nachterstedt, kde se až v letech 1865 až 1991 povrchově těžilo hnědé uhlí, se stal v roce 1959 dějištěm tragického sesuvu půdy, při němž zahynul jeden horník. Příčiny nynější tragédie mohou být stejné jako před půlstoletím, tedy vodou nasáklá písčitá půda. Pod postiženou lokalitou se nacházejí podzemní štoly, v nichž se uhlí dobývalo v 19. století a jež vysvětlují nestabilitu lokality.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám