Hlavní obsah

Zelenskyj odvolal ukrajinského velvyslance v ČR Perebyjnise

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal ze svých funkcí několik ukrajinských velvyslanců po celém světě. Týkat by se to mělo i Jevhena Perebyjnise, který byl nejvýše postaveným ukrajinským diplomatem v České republice.

Foto: Petr Horník, Právo

Ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis

Článek

Kromě Perebyjnise byli z funkce odvoláni také Andrij Melnyk (Německo), Ljubov Nepopová (Maďarsko), Vjačeslav Jacjuk (Norsko) a Igor Policha, který zastupoval Ukrajinu současně v Indii, Maledivách, Nepálu, Srí Lance a Bangladéši.

Ukrajinská ambasáda upřesnila, že konec Perebyjnise, stejně jako ostatních velvyslanců, souvisí s jejich plánovanou výměnou. „Jedná se o velvyslance, kteří již odsloužili čtyři roky a jak je v diplomacii zvykem, nyní proběhne jejich výměna,” sdělila mluvčí ambasády Tetiana Okopná.

„Jsem tady pět a půl roku. Normálně mise trvá čtyři roky. To je jediný důvod. Vracím se na Ukrajinu,” napsal Perebyjnis Deníku N.

Ukrajinský velvyslanec: Budeme bojovat, dokud okupanty nevyženeme

Evropa

O odvolání velvyslanců informuje několik ukrajinských médií včetně serverů Ukrajinske pravdy či Ukrinform. Příslušné dekrety jsou navíc k dispozici na stránkách Kanceláře prezidenta Ukrajiny.

Jevhen Perebyjnis se stal ukrajinským velvyslancem v České republice v roce 2017, kdy ho v lednu do této funkce jmenoval tehdejší prezident Petro Porošenko.

Reklama

Výběr článků

Načítám