Hlavní obsah

Zelenského poslanci podstupují test na detektoru lži. Kvůli korupci

Právo, ama
Kyjev

Několik ukrajinských poslanců z frakce vládní strany Služebník lidu, jež stojí za prezidentem Volodymyrem Zelenským, podstoupilo ve čtvrtek dobrovolně test na detektoru lži. Reagovali tak na skandál, jenž vypukl kvůli údajnému uplácení zákonodárců, kteří blokovali protikorupční zákon.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Úřady začaly v minulých dnech vyšetřovat 11 poslanců Zelenského strany z finančního, daňového a celního výboru. Podle médií je podezřívají, že každý z nich přijal 30 tisíc dolarů (přes 690 tisíc Kč) za hlasování proti návrhu zákona o potírání korupce při odhadu hodnoty nemovitosti.

V případě potvrzení viny jim hrozí odnětí svobody až na 12 let. Investigativní novináři tvrdí, že organizátoři korupční aféry si přišli na více než 20 milionů hřiven (18,5 milionu korun). Poslanci, kteří test již podstoupili, podle expertů tvrdili, že nebrali úplatky. Někteří však prý přiznali, že „nabídky měli“.

Závěry mají být zveřejněny v příštích dnech. Frakce se pak bude chováním svých členů zabývat na pondělním zasedání. Zelenskyj vyzval všechny členy výboru, aby podstoupili test na detektoru lži.

Reklama

Související témata:

Související články

Babiš pozval Zelenského do Prahy

Český premiér Andrej Babiš pozval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského do Prahy, aby se zároveň setkal i s dalšími premiéry visegrádských zemí (V4)....

Výběr článků

Načítám