Hlavní obsah

Zbraně obstaráme v Česku, plánovali zatčení němečtí extremisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Dvanáctičlenná skupina německých extremistů, která plánovala útoky na mešity, chtěla další zbraně obstarat v Česku přes kontakty s místními extremisty. Uvedl to berlínský deník Der Tagesspiegel. Muže v pátek zatkla německá policie, zůstávají ve vazbě.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá policie zatýká jednoho z členů extremistické skupiny Tvrdé jádro

Článek

Policie skupinu extremistů sledovala. I díky tomu, že se jí podařilo do buňky infiltrovat. Během jedné ze dvou schůzek, která se 8. února uskutečnila ve vestfálském Mindenu, jeden z později zatčených mužů slíbil, že v Česku obstará zbraně prostřednictvím kontaktů na místní pravicové extremisty, napsal Der Tagesspiegel.

Extremisté, kteří svou buňku pojmenovali Tvrdé jádro, plánovali souběžné útoky na mešity během muslimských modliteb. Snažili se také vyvolat v zemi situaci podobnou občanské válce, citoval v pondělí úřad prokurátora web DW.

Německá policie infiltrovala extremisty. Plánovali vyvolat občanskou válku

Evropa

Skupina se chtěla inspirovat útokem v novozélandském městě Christchurch, kde loni v březnu útočník v mešitách během modlitby zabil 50 lidí a dalších 48 zranil.

Der Tagesspiegel také připomněl, že už v minulosti udržovala německá krajně pravicová organizace Combat 18 styky s českou neonacistickou scénou. Před třemi lety německá policie zatkla několik členů této skupiny po návratu ze společného střelecké cvičení v Česku. Muži navíc převáželi do Německa munici.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Policejní eskorta odvádí člena německé extremistické skupiny

Německý ministr vnitra Horst Seehofer na konci letošního ledna pravicovou organizaci Combat 18 zakázal, protože vystupovala radikálně proti demokratickému uspořádání, což je v rozporu s ústavou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám