Hlavní obsah

Zavražděnými Čechy v Albánii byli hasič ze Sušice a jeho partnerka

Aktualizováno

V albánském národním parku Thethi v pátek večer zavraždili profesionálního hasiče, který sloužil v Sušici, a jeho partnerku, s níž tam byl na dovolené. Neznámí útočníci shodili jejich vůz ze skály. Albánská televize zveřejnila video z místa, kde se zločin stal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie zajišťuje místo, kde našli zavražděné české turistyVideo: Reuters

 
Článek

Na záběrech stanice A1 Report je vidět na boku ležící terénní vůz s českou registrační značkou. V čelním skle měl několik otvorů po střelách, uvnitř byly obě oběti.

Agentura Reuters napsala, že se jednalo o 27letého muže a 36letou ženu. Mluvčí Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje Pavla Jakoubková pro Právo uvedla, že muže, který byl profesionálním hasičem, osobně znala.

„Těžko hledám ta správná slova, aby nevyzněla jako klišé. Byl to opravdu chlap, na něhož bylo spolehnutí, a to nejen při práci. Dokázal se postavit za druhé, slovo kamarádství u něj nebylo prázdným pojmem,“ stručně charakterizovala osobnost zavražděného kolegy.

Podotkla, že i když se mnohým mohlo zdát, že je dobrodruhem, na každou ze svých cest vyjížděl pečlivě připravený.

„Před každou cestou měl až neuvěřitelnou přípravu. Rozhodně nevyrážel na cesty jen tak naslepo a určitě zbytečně neriskoval. Bohužel tentokráte byl v nesprávný čas na nesprávném místě. Jako parťák nám bude všem, co jsme ho znali, chybět. Nebál se jít i do rizikových akcí jako první, a to i v okamžiku, kdy byl mimo službu.“ dodala Jakoubková.

Foto: Mapy.cz

Národní park Thethi v Albánii

Albánská policie po pachateli či pachatelích vraždy usilovně pátrá. "Policejní vyšetřování intenzivně pokračuje, případu se maximálně věnují," řekla ČTK konzulka z českého velvyslanectví v Tiraně Radka Calábková po návštěvě státního zastupitelství ve městě Škodra, které se nachází asi 70 kilometrů od místa činu. Bližší podrobnosti k případu konzulka neměla.

Policisté pracují s tezí, že vůz útočníci shodili dolů ze skály, aby tím zamaskovali loupežnou vraždu. Ve vozidle našli policisté automatickou zbraň a zásobník, poblíž ležely dvě nábojnice. [celá zpráva]

„Jeden z útočníků mohl cestovat s oběťmi,“ citovala v sobotu agentura Reuters jednoho z policistů.

Web shqiptarja.com uvedl, že podle výsledků pitvy byli oba Češi střeleni do hlavy z blízkosti. Střelba se měla odehrát za jízdy, když muž řídil a žena seděla vedle něj. Vůz pak boural, útočník, který v něm jel s nimi, se zranil a po pádu auta z něj vylezl.

Podle albánských médií se mohlo jednat o najatého místního průvodce nebo stopaře a celá akce byla pravděpodobně předem připravená. Agentura AFP s odkazem na místní policii napsala, že vedle auta byl nalezen kalašnikov a deset nábojů. Albánská média však spekulují i o tom, že pachatelem mohl být pastevec.

Policisté podle albánských médií vyslechli kvůli případu 35 lidí a vypsali také odměnu 30 000 eur (814 tisíc Kč) za informace, které povedou k dopadení vrahů.

Reklama

Výběr článků

Načítám