Hlavní obsah

Zaútočme na fašisty, vyzývala extrémní levice v Lipsku a napadla policisty

– Lipsko

Silvestrovské oslavy v saském Lipsku vyústily v brutální napadení policistů, které vedli zástupci extrémní levice, píše server týdeníku Focus. To, co se odehrávalo během silvestrovské noci, popisuje vedení policie a vyšetřovatelé jako „organizované útoky vedené s nevídanou brutalitou“. Řada policistů byla zraněna, jeden je ve velmi vážném stavu v nemocnici.

Foto: Profimedia.cz

Connewitz, čtvrť v Lipsku, se stala místem tvrdých útoků levicových extremistů proti policistům.

Článek

Incident se odehrál v městské části Connewitz, kde extremisté zaútočili na policisty kameny, lahvemi a pyrotechnikou. Někteří útočníci napěchovali nákupní vozíky hořlavinami, zapálili je a poslali proti policistům.

Vyšetřovatelé uvedli, že policista, který utrpěl těžké zranění hlavy a je ve vážném stavu v nemocnici, přišel o přilbu, která ho měla chránit. Pachatelé mu ji servali krátce před útokem. Saský zemský kriminální úřad proto případ vyšetřuje jako pokus o vraždu.

V německé zoo vzplál od lampionů pavilon opic, uhynula většina zvířat

Evropa

První zprávy hovoří o tom, že útočníci byli na „válku“ s policisty nejen dobře vybaveni, ale sami připraveni, aby se chránili.

Už několik týdnů předem levicoví extremisté zveřejnili na internetu výzvu k napadení mužů zákona. V nenávistných příspěvcích byli policisté nazýváni fašisty a „okupačními silami“. Jediným způsobem, jak se bránit „prasatům“, je „zaútočit na ně”, psali radikálové.

Problémy s levicovými radikály nejsou v Lipsku ojedinělé. Loni v listopadu brutálně přepadli zaměstnankyni jedné realitní společnosti. Ještě předtím zapálili jeřáby na stavbě developerského projektu, kde vznikla škoda ve výši 10 milionů eur. Své činy vysvětlili jako protest proti nadbytečnému stavebnímu projektu.

Chaos v Berlíně. Údajná loupež se střelbou se nestala, tvrdí policie

Evropa

Starosta Lipska Burkhard Jung (SPD) varuje, že „je situace velmi blízká politické vraždě“. Stát musí zakročit proti levicovým extremistům „všemi prostředky a se všemi důsledky“. „Pohádka, kterou šíří levicová scéna, že jejich útoky jsou namířeny proti státu a jeho institucím, nikoliv proti lidem, je lež,“ dodal Jung.

Levicoví radikálové ovšem tvrdí, že čtvrť v Connewitz se stala dějištěm „nechutného policejního násilí“, které vyvolali policisté. Zraněný muž zákona podle nich nepatří mezi oběti, ale do skupiny pachatelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám