Hlavní obsah

Zástupce Vatikánu vypovídá před OSN kvůli zneužívání dětí

Ženeva

Výbor OSN proti mučení začal v pondělí v Ženevě vyslýchat zástupce Vatikánu ohledně případů sexuálního zneužívání dětí kněžími. Členové výboru si představitele katolické církve pozvali kvůli podezření, že Vatikán svým přístupem k obětem zneužívání porušuje konvenci proti mučení, k níž se připojil v roce 2002.

Článek

Zástupci Svatého stolce nyní před komisí Spojených národů proti mučení vypovídají vůbec poprvé. Vyslanec Vatikánu při OSN, arcibiskup Silvano Tomasi, už před začátkem jednání upozornil, že konvence proti mučení se vztahuje na Vatikán jako na stát a nikoli na katolickou církev.

Mluvčí Vatikánu Federico Lombardi v pátek OSN vyzval, aby vůči Vatikánu zachovala nestrannost a nestala se „nástrojem ideologického nátlaku”. Zopakoval také, že by se OSN neměla nechat ovlivňovat „dobře známými nevládními organizacemi zaujatými proti katolické církvi a Svatému stolci”.

OSN se na Svatý stolec letos zaměřuje už podruhé, v únoru Výbor pro práva dítěte ostře ve své zprávě kritizoval Vatikán, že nedělá dost pro to, aby pachatelé zneužívání byli potrestáni, a staví své zájmy nad zájmy obětí. [celá zpráva]

Zástupci církve zprávu odmítli s tím, že je založena na nepochopení podstaty církevního učení, je plná předsudků a dává příliš mnoho prostoru argumentaci nevládních organizací, které jsou vůči církvi předpojaté.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám