Hlavní obsah

Mezi AstraZenekou a trombózami je souvislost, řekl zástupce EMA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle šéfa vakcinační strategie evropské lékové agentury (EMA) Marca Cavaleriho existuje spojitost mezi vakcínou od AstraZeneky a případy trombózy. Cavaleri to řekl italskému deníku Il Messaggero.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Lahvičky s vakcínou AstraZeneky

Článek

„Je stále obtížnější říci, že neexistuje žádná souvislost mezi vakcínou AstraZeneky a velmi vzácnými případy neobvyklých krevních sraženin,” prohlásil Cavaleri.

„Podle mého názoru můžeme nyní říci, že je jasné, že tam spojitost s vakcínou je. Co přesně tuto reakci způsobuje, ale zatím nevíme,” dodal. Hovořil přitom o vyšetřování případů trombóz, které se vyskytly u lidí pod 55 let, zejména u žen.

Cavaleri v rozhovoru pro list Il Messaggero dále naznačil, že hodnocení a vyšetřování případů je stále „daleko od dokončení” a že tento týden EMA poskytne „předběžné vyjádření”. Nebude ale zatím zřejmě schopna upřesnit věkové kategorie, v nichž se očkování nedoporučuje, jako to už udělaly některé země.

Úterní oficiální vyjádření podle deníku The Guardian zní tak, že „EMA dosud nedospěla k jednoznačnému závěru stran souvislosti vzniku tromboz a očkováním, protože prošetřování stále probíhá”. Další ve informace má EMA sdělit ve čtvrtek.

Německo nechce dávat mladším 60 let vakcínu AstraZeneca

Zahraniční

Riziko je malé

Náměstek ministra zdravotnictví Pierpaolo Sileri listu Il Messaggero potvrdil, že z preventivních důvodů „je možné, že EMA oznámí, aby se dávky (vakcíny AstraZeneca) nepoužívaly pro určité kategorie“. „To se (ale) stalo i v případě mnoha jiných léků. Vakcína od AstraZeneky byla použita u velmi vysokého počtu jedinců, zatímco případů trombózy je velmi málo. Není pochyb o tom, že poměr riziko-přínos je pozitivní,“ podotkl Sileri.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) se zabývala 62 případy krevních sraženin, které se v různých zemích vyskytly po podání vakcíny proti covidu-19 od společnosti AstraZeneca.

Šéfka EMA Emer Cookeová nicméně na základě prvotních závěrů vyšetřování uváděla, že „neexistují žádné důkazy, které by naznačovaly, že použití této vakcíny by mělo být omezeno u jakékoli skupiny obyvatel“.

EMA vyšetřuje desítky případů krevních sraženin po očkování AstraZenekou

Koronavirus

Výbor EMA, který se zabývá hodnocením rizik léčivých přípravků (PRAC), už minulý týden oznámil, že provádí „revizi velmi vzácných případů nezvyklých sraženin krve spojených s nízkým počtem krevních destiček“. PRAC by měl „na základě všech dostupných údajů vydat aktualizované doporučení ohledně vakcíny proti covidu-19 společnosti AstraZeneca během svého plenárního zasedání“ – to začíná dnes a skončí v pátek.

Některé evropské země pozastavily očkování touto vakcínou nebo ji nepoužívají pro mladší 60 let. Česko změny v očkování AstraZenekou neplánuje.

Vakcína má jméno

Vakcína britsko-švédské spo­lečnosti AstraZeneca dostala na konci března nový název. Nově se jmenuje Vaxzevria. Dosud se označovala jako AZD1222, přičemž ji Oxfordská univerzita vyvíjela pod názvem ChAdOx1 nCoV-1.

Vakcína od AstraZeneky se přejmenovala. Nově se jmenuje Vaxzevria

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám