Hlavní obsah

Zásah policistů proti truchlícím ženám bude řešit Johnson

– Londýn
Novinky, drk

Metropolitní policie čelí tlaku po sobotním násilí na pietní akci za zavražděnou Sarah Everardovou. Policisté chtěli událost kvůli porušování protikoronavirových opatření rozpustit, jejich zásah byl ale podle některých politiků nepřiměřený. Premiér Boris Johnson je podle svých slov „silně znepokojen” a na pondělí svolal operační skupinu, kde se chce incidentem zabývat.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Policisté zasahují proti ženám na pietním shromáždění.

Článek

Pietní akce se zúčastnilo několik stovek lidí, zejména žen, které přišly vyjádřit rodině zavražděné Everardové upřímnou soustrast. Večer se atmosféra vyostřila, dav začal na přítomné policisty pokřikovat a ti se rozhodli akci ukončit. Podle dostupných informací byli minimálně čtyři lidé zatčeni.

Sociální sítě okamžitě obletěly fotografie ležících žen v poutech. Řada politiků, včetně londýnského starosty, zásah odsoudila. „Silné znepokojení” vyjádřil i premiér Boris Johnson.

V Británii to vře kvůli zásahu policistů proti truchlícím ženám

Evropa

Na pondělní odpoledne svolal jednání operační skupiny, na kterém hodlá postup policie probrat přímo s šéfkou Metropolitní policie Cressidou Dickovou. Část demonstrujících si přeje její rezignaci. Organizátoři totiž už před začátkem akce upozorňovali, že se s nimi policie odmítá konstruktivně bavit o tom, jak pietní vigilii uspořádat bezpečně a v rámci hygienických podmínek.

Dicková nicméně následný zásah policistů hájí a podle informací BBC nemá londýnská vláda v úmyslu ji odvolávat.

„Smrt Sarah Everardové nás musí spojit v odhodlání zbavit se násilí na ženách a dívkách a zajistit, aby je každá část našich trestních orgánů chránila a bránila,” řekl Johnson.

Policie v Londýně zasáhla proti vzpomínkové akci na zavražděnou ženu

Evropa

Naráží na to, že z vraždy 33leté Everardové byl obviněn osmačtyřicetiletý policista Wayne Couzens. Ten v sobotu poprvé stanul před soudem a na další přelíčení si do 16. března počká ve vazbě. Vinu zatím nepřiznal.

Radikální návrhy na řešení

Právě šokující skutečnost, že by za zmizením a smrtí Everardsové měl stát člen policejního sboru, vyvolala debatu o tom, zda je vůbec policie nastavená správně. Britská odnož hnutí Extinction Rebellion ve svém tweetu vyzvala k odebrání peněz policii (angl. defund the police).

S tímto nápadem přišly některé aktivistické skupiny minulý rok po smrti Afroameričana George Floyda. Jde o myšlenku, že budou vládní finance odkloněny od policie a přesměrovány především k sociálním službám pracujícím ve prospěch menšinových skupin.

Město George Floyda zažívá ohromující nárůst kriminality

Amerika

O takový experiment se pokusili v červnu protestující anarchisté v Seattlu. Založili autonomní zónu, kde se vládlo na základě „konsenzuálního rozhodování” bez existence policie. Výsledek? Podle oficiální zprávy úřadu vzrostla ve městě kriminalita o 525 procent oproti stejnému měsíci předchozího roku. Přibylo případů napadení, znásilnění, užívání drog i činnosti gangů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám