Hlavní obsah

Zaměstnanci Googlu zneužili právo na soukromí, rozhodl soud

Milán

Milánský soud odsoudil tři zaměstnance Googlu za zneužití práv na soukromí handicapovaného mladíka, když zveřejnili video, které zachycuje jeho týrání. Podle soudce internetový gigant usiloval pouze o zisk. Google verdikt studuje, uvedla agentura AP.

Článek

Záběry se v sekci "Nejzábavnější video" italského Googlu objevily v září 2006 a byly tam dostupné asi dva měsíce. Čtyři žáci z Turína na nich trápí mladíka postiženého Downovým syndromem. Záběry vyvolaly v Itálii skandál a provinilci byli vyloučeni ze své školy až do konce daného školního roku. A kauza skončila pro firmu Google před soudem.

Italská legislativa požaduje, aby se u takového usvědčení zjistil zlý úmysl. Soudce Oscar Magi uvedl, že je přesvědčen, že zaměstnanci Googlu jednali se zlým úmyslem, protože internetové firmě šlo při prodeji reklamy na stránkách o zisk.

Trojice zaměstnanců dostala podmínečný trest na šest měsíců. Verdikt ale rychle odsoudili zastánci internetové svobody. Sám Google prohlásil, že rozhodnutí nejprve prostuduje, napsala AP.

Google se u soudu hájil tvrzením, že postupoval v souladu se zákonem a záběry po upozornění stáhl, že díky jejich zveřejnění byli viníci zjištěni a potrestáni a že jeho stíhání je totéž jako stíhání listonoše za roznášku dopisů s nenávistným obsahem. Podle prokuratury bylo naopak povinností vyhledávače rozšiřování tohoto videa zabránit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám