Hlavní obsah

Žalujte Polsko, vyzval vládu Nizozemska tamní parlament

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nizozemská vláda by měla žalovat Polsko u Soudního dvora EU za nerespektování vlády práva, hlásá rezoluce, kterou tento týden schválil nizozemský parlament.

Foto: Reuters

Nizozemský premiér Mark Rutte

Článek

Varšava spolu s Budapeští minulý měsíc vetovala unijní rozpočet i program na oživení ekonomik kvůli podmínce spojující vládu práva s vyplácením evropských dotací. Nizozemský premiér Mark Rutte už dříve prohlásil, že v této otázce nepřistoupí na žádný kompromis.

„Nedodržování vlády práva podkopává základy fungování EU,“ hlásá nynější parlamentní rezoluce. Ta vyčítá polské vládě „politické vměšování při jmenování soudců“ i stále fungující disciplinární komoru nejvyššího soudu, „která již byla prohlášena za nezákonnou“ unijním soudem v Lucemburku, vyjmenoval server Euractiv.

Maďarsko a Polsko vetují unijní rozpočet. Kvůli podmínce s vládou práva

Ekonomika

Už v září přitom soud v Amsterdamu rozhodl, že Nizozemsko přestane vydávat podezřelé do Polska, protože tamní soudy již nejsou nezávislé. Tehdejší náměstek polského ministra spravedlnosti Michal Wójcik na oplátku kritizoval Nizozemsko za to, že umožňuje eutanazii i u nesvéprávných osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám