Hlavní obsah

Zákaz sjíždění z dálnice zavede Tyrolsko i na zimní sezónu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákaz sjíždění z dálnice, který platil v Tyrolsku během letního prázdninového období, se opět zavede na zimní sezonu. Oznámil to v úterý hejtman rakouské spolkové země Tyrolsko Günther Platter (ÖVP).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Hejtman je přesvědčen, že hustá nákladní doprava spolu s nárůstem počtu lyžařských turistů a rozmary počasí by mohly vést ke kolapsu místní dopravy. „Uděláme to,“ řekl Platter.

Tyrolsko opatření zavedlo letos na konci června kvůli řidičům, kteří vyhledávali objížďky po menších silnicích, aby se vyhnuli zácpám na dálnicích, případně placení mýtného. Zákaz sjezdů z dálnic platí v oblasti Innsbrucku a také v obcích Patsch a Gries u brennerské dálnice. Platnost vyprší v polovině září.

„S ucpanými průjezdy měst a vesnic, přes které se někdy nemohli dostat ani záchranáři, už problémy nemáme,“ uvedl hejtman Platter. „Od té doby, co jsou v platnosti zákazy sjezdu z dálnic, nebyly téměř žádné problémy na silnicích, které vedou před dotyčné obce,“ uvedl.

Od konce června bylo zpět na dálnici vráceno přibližně 20 tisíc řidičů automobilů a kamionů, napsal server týdeníku Focus.

Bavorsko zákaz kritizuje 

Dopravní experti vymezí oblasti, kde podobný zákaz bude platit v zimě, uvedla Ingrid Felipeová, která má na starosti dopravní záležitosti v Tyrolsku. Opatření rakouských úřadů tvrdě kritizuje zejména Bavorsko. Už v létě se nechal bavorský ministr dopravy Hans Reichhart (CSU) slyšet, že ze strany Tyrolska je to „čistá šikana“.

Opatření je podle jeho slov nezákonné. „Očekávám, že Evropská komise toto chování velmi rychle zastaví a zajistí bezplatné cestování v Evropě.“

Tyrolsko výtky Bavorska nejenže odmítá, ale uvažuje dokonce o dalších opatřeních, například zpoplatnění úseku, který je na trase Mnichov-Verona, aby se omezil průjezd kamionů silně znečištěným Brennerem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám