Hlavní obsah

Zákaz kouření v Řecku by se mohl rozšířit i na auta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Sotva v Řecku vstoupil 1. září v platnost zákon, který zcela zakazuje kouření ve všech uzavřených prostorách, už se uvažuje o jeho další zpřísnění. Ministryně zdravotnictví Mariliza Xenogiannakopulosová nevyloučila, že by se zákaz mohl rozšířit i na osobní vozidla. Informoval o tom ve středu řecký internetový server týdeníku To Vima.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

Nehledě na to, že tak mají být chráněni před pasivním kouřením hlavně děti, řidiči-kuřáci podle statistik jsou totiž častěji odpovědní za dopravní nehody než nekuřáci.

Ministryni předložily návrh na další zpřísnění zákona řecké automobilové kluby a organizace na ochranu životního prostředí. Poukazovaly přitom na vyšší nehodovost a ochranu před pasivním kouřením

"Považuji tato vysvětlení za logická a pozorně je prostuduji. Srovnáváme to i s legislativními opatřeními, která platí v jiných zemích," řekla k tomu Xenogiannakopulosová.

V zemích jako Austrálie, Kanada, Spojené státy, Jihoafrická republika nebo Kypr například platí, že kouřit se v autě nesmí, pokud v něm jedou i děti. Z evropských zemí už existuje příslušný návrh zákona ve Finsku a v Irsku. V Itálii se za to platí pokuta 250 eur (přes 6000 korun) a odnětí pěti bodů v tamějším bodovém systému.

Zaměstnanci kouří venku

V Řecku jde v současnosti již o třetí protikuřácký zákon od roku 2002. Jeho cílem je dosáhnout uplatnění zákazu kouření, který již platí od roku 2009, ale nebyl dodržován kvůli nedostatečné kontrole a chybějícím sankcím.

Opatření provázejí zatím smíšené pocity. Mnozí kuřáci využívají dosud toho, že dostali měsíční lhůtu na "přizpůsobení" a fakticky u svého zlozvyku v zakázaných prostorách často zůstávají. V anketě listu To Vima vesměs podle rozšířeného zvyku středomořských národů odpovídají, že se uvidí až pak.

Provozovatelé restaurací, kaváren a barů se skřípěním zubů se částečně podvolují, ale neskrývají obavy z dalších propadů tržeb, které je trápí už s hospodářskou krizí v zemi. Ovšem v Řecku panuje v současnosti poměrně příjemné počasí, při kterém hosté sedí většinou v zahrádkách, které jsou považovány za prostor otevřený, a tudíž se na ně zákaz nevztahuje.

Na chodnících před kancelářskými budovami to ale už podle To Vima vypadalo od 1. září jako při protestních demonstracích. Tvořily se tam hloučky zaměstnanců, kteří už nesměli kouřit uvnitř.

Podle místostarosty aténského předměstí Iliupoli Charalambose Koliofotise je ještě brzy na to, aby se dalo soudit, jaký bude mít prosazování zákazu úspěch. Každopádně jej už pocítil na vlastní kůži. "V tuhle chvíli, co spolu mluvíme, bych už měl v kuřárně radnice vykouřených deset cigaret. Takhle, když musím seběhnout dolů na dvůr, jsem stihl jen tři," podotkl.

Podle některých názorů musí řecká vláda ve svém tvrdém kurzu s přísným dozorem vytrvat čtvrt až půl roku, aby si obyvatelé na zákaz zvykli. Pak může mít opatření úspěch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám