Hlavní obsah

Zajatcům na Ukrajině nechají jen spodky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oblečeni jen do spodního prádla se zavázanýma očima. Mají modřiny a jeden muž krvácející ránu na hlavě. Tak vypadají zajatci, které proruští rebelové zadrželi u Slavjansku. Označují je za příslušníky ukrajinské tajné služby SBU. Video zveřejnil list Komsomolskaja pravda.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zadržení příslušníků ukrajinské tajné služby proruskými separatistyVideo: Reuters

 
Článek

Separatisté tvrdí, že zadržení muži měli za úkol zatknout proruské síly. „Potom se to obrátilo,“ popsali zástupci proruských sil.

Další zajatci, o jejichž osudu není nic známo, je skupina sedmi pozorovatelů OBSE, kteří byli v pátek zadrženi  ve Slavjansku. V neděli by podle agentury DPA měla začít o jejich propuštění vyjednávat delegace OBSE.

Místní ozbrojenci tvrdí, že jsou připraveni hovořit o osudu zadržených, které označují za špióny a mezi nimiž je i příslušník české armády.

Jeden ze separatistických předáků, samozvaný starosta Slavjanska Vjačeslav Ponomarjov v sobotu prohlásil, že zadrženým představitelům OBSE se daří dobře. Jeden z mužů prý sice trpí cukrovkou, má prý však zajištěnou potřebnou péči.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Jeden ze separatistických předáků, samozvaný starosta Slavjanska Vjačeslav Ponomarjov

Ponomarjov  označuje zadržené za zajatce. Jsou to podle jeho slov důstojníci z různých členských zemí NATO. Byly prý u nich nalezeny dokumenty nasvědčující, že vyvíjeli výzvědnou činnost.

"Když nalezneme mapy, ve kterých jsou údaje o našich strážních stanovištích, vyvolává to dojem, že jde o lidi vykonávající  určitou špionážní misi," prohlásil Ponomarjov. Zároveň řekl, že zajatci by mohli být vyměněni za proruské aktivisty, které vězní současný ukrajinský režim.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Proruští separatisté na východě Ukrajiny

Zadrženou skupinu tvoří tři němečtí vojáci, německý překladatel a vojenští zástupci z Česka, Polska, Švédska a Dánska. Český voják má hodnost podplukovníka a v armádě působí v odboru kontroly odzbrojení. Ozbrojenci podle německých zdrojů zajali také pět ukrajinských vojáků, kteří mezinárodní tým doprovázeli, a jejich řidiče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám