Hlavní obsah

Zahradník objevil ve zdi galerie ukradeného Klimta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obraz slavného rakouského malíře Gustava Klimta, více než dvě desítky let považovaný za ukradený, se možná celou dobu skrýval ve zdi italské galerie, z níž zmizel.

Foto: Polizia Di Stato, Reuters

Itlaští policisté stráží nalezený obraz Gustava Klimta, jenž byl ukraden v roce 1997.

Článek

Zahradník v galerii moderního umění Ricci Oddi v severoitalské Piacenze řekl italské televizi, že čistil jednu ze zdí galerie od břečťanu, když si všiml skrytého kovového poklopu. Otevřel ho a v prostoru ve zdi našel pytel, do něhož byl zabalen obraz Portrét dámy, který z galerie zmizel během rekonstrukce v roce 1997.

Ředitel policie v Piacenze Pietro Ostuni upřesnil, že malba je uložena na bezpečném místě a že nyní odborníci vyhodnocují, zda se jedná o autentické dílo, nebo kopii.

Představitelé galerie se k nálezu odmítli vyjadřovat, dokud nebude ověřena pravost obrazu. Místní noviny Piacenza Sera nicméně přišly s informacemi, podle nichž byla na zadní straně plátna nalezena razítka, která tam byla umístěna při zápůjčce do jiné galerie.

To by podle agentury AP naznačovalo, že se doopravdy jedná o ztracený portrét z pozdního období tvorby rakouského secesního mistra. Zmizení obrazu bylo dosud v uměleckých kruzích považováno za jednu z největších záhad.

Reklama

Výběr článků

Načítám