Hlavní obsah

Začíná úklid po demonstracích, ve Francii protestovalo 136 000 lidí

Aktualizováno

Ve Francie začal velký úklid a sčítání škod. Sobotních protestů spojovaných s hnutím takzvaných žlutých vest se po celé Francii zúčastnilo 136 000 lidí, informovalo ministerstvo vnitra. Policisté při demonstracích, které se konaly čtvrtou sobotu v řadě, zadrželi 1723 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Paříži uklízejí po sobotních demonstracíchVideo: Reuters

 
Článek

Především v Paříži v panovala mimořádná bezpečnostní opatření. V ulicích hlídkovalo na 8000 policistů, kteří během potyček s demonstranty použili slzný plyn a vodní děla. Více než 70 lidí utrpělo podle agentury AP zranění. Přes 1080 osob policie zadržela.

V neděli se ve francouzské metropoli uklízí a život se dostává do normálních kolejí. Památky, jako je Eiffelova věž nebo Vítězný oblouk, které zůstaly v sobotu z bezpečnostních důvodů zavřené, znovu přivítají návštěvníky.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Demonstrant zraněný při nepokojích v Paříži

V sobotu demonstranti zapalovali auta a rozbíjeli výlohy obchodů. Demonstrovalo se  i v dalších městech. Napjatá situace byla hlavně v Marseille, kde také hořela auta. Násilí policisté použili také proti demonstrujícím v Nantes či Lyonu. Zraněné hlásí i jihofrancouzské město Bordeaux, kde protestující házeli na policisty zápalné láhve.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dav převracel i autaVideo: Reuters

Protesty žlutých vest vyvolal návrh francouzské vlády zatížit benzin a naftu ekologickou daní, což by citelně zvýšilo jejich cenu.

Prezident Emanuel Macron po nepokojích oznámil, že zdražování pohonných hmot odloží.

Reklama

Výběr článků

Načítám