Hlavní obsah

Začala demolice torza janovského mostu

– Janov

V italském Janově odstartovala v pátek první fáze odstranění torza zříceného Morandiho mostu. Demontáž stavby sice začala už v polovině prosince, ovšem strhával se asfaltový povrch a odvážely se sutiny. V pátek se poprvé odřezávají části vozovky a konstrukce.

Záznam: V Janově začali rozebírat trosky zříceného mostuVideo: Reuters

 
Článek

Počítá se s tím, že jednotlivých fází demontáže bude osm až deset, během nichž budou zbylé části „rozřezány“ a na zem je přemístí jeřáby. Bourání mostu by mělo trvat zhruba pět měsíců.

Morandiho most v Janově, postavený v polovině 60. let minulého století, stál na frekventované dálniční trase a spojoval italské vnitrozemí s italskou i francouzskou Riviérou. Jeho část se zřítila 14. srpna a z výšky asi 45 metrů přitom spadly na tři desítky aut. Zemřelo při tom 43 lidí.

Vyšetřovací komise tvrdí, že příčinou zřícení mostu není jen narušení vzpěr, ale především pokročilá koroze v konstrukčních prvcích. Ve zprávách společnosti Autostrade per l’Italia, kde se popisuje údržba, jsou podle jejího hodnocení „zcela nepřijatelné hodnoty“. Okamžitě se měla v souladu s technickými normami a dodržováním bezpečnostních opatření „zavést náprava“. Komise tvrdí, že nic takového se ovšem nestalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám