Hlavní obsah

Začala demolice paneláku v Prešově

– Prešov
Právo, Ivan Vilček, Prešov

V pondělí ráno zahájila česká firma Cannoneer demolici horní části paneláku v Mukačevské ulici v Prešově, který byl 6. prosince poškozen výbuchem plynu a následným požárem. Při tragédii přišlo o život sedm lidí a jedna žena je stále pohřešována.

Živě: Bourání části zdemolovaného domu v Prešově Video: Markíza/tvnoviny.sk

 
Článek

Jako první budou odstraněna nejvyšší parta domu, která byla výbuchem poškozena nejvíce. „Ve spolupráci se statiky jsme vytyčili bezpečnostní zóny, do nichž v průběhu asanačních prací nebudou mít přístup žádní lidé,“ řekl mluvčí Prešova Vladimír Tomek.

Obyvatelé okolních domů nemohou být během prací ve svých bytech. Hrozí, že padající trosky by v silném větru mohly ulétnout a někoho ve vedlejším domě, kdo bude demolici sledovat z okna, zranit. Přes den se lidé mohou zdržovat v denním centru Družba na Sídlišti III. Do svých bytů se mohou vrátit po 17.00. Tento scénář se zopakuje i v úterý.

Plyn bouchl jinde, než dělníci vrtali, diví se slovenští stavaři a podávají trestní oznámení

Evropa

Během asanačních prací budou v dostupné vzdálenosti přítomni záchranáři, pracovníci plynáren a elektráren. Budou připraveni zasáhnout v případě potřeby. Policie zakázala, aby lidé v těchto dnech kvůli filmování a fotografování lezli na střechy paneláků. Dodržování tohoto zákazu bude policie kontrolovat pomocí dronu.

Foto: Policie SR

Fotografie trosek zničeného domu po výbuchu v Prešově.

Největším problémem může být při demolici silný vítr. Uvolněné plechy mohou létat do širokého okolí.

Když bude třeba, zbourejte to, souhlasí majitelé bytů ve vybuchlém prešovském věžáku

Evropa

Technický ředitel firmy Cannoneer Jiří Raszka uvedl, že konstrukce horních podlaží paneláku je po výbuchu a následném požáru v dezolátním stavu. „Mohou nastat nepředstavitelné situace,“ upozornil. Demolice by měla trvat tři až čtyři dny. Statik Jozef Polák připustil, že momentálně není jasné, kam dopadnou uvolněné části a panely ze zničeného domu. „To se nedá vypočítat,“ dodal.

Za jedno euro

Česká firma provede demolici paneláku za symbolické jedno euro. Zaplatit si nechá pouze převoz speciální techniky z Kladna do Prešova.

BEZ KOMENTÁŘE: Demoliční stroj v Prešově.Video: Polícia SR

Demolici provede firma pomocí speciálního bagru Liebherr R984C s teleskopickým ramenem. Bagr váží přes 200 tun a disponuje řadovým šestiválcovým motorem Cummins o výkonu 710 koní. Hydraulické kleště na teleskopickém rameni umožňují práce ve výši 68 metrů.

Osmého mrtvého se najít nepodařilo. Exploze na Slovensku má zatím sedm obětí

Evropa

Stroj bude při demolici stát od domu ve vzdálenosti 13 až 15 metrů. „Musím stát dál, aby to na mě nespadlo,“ řekl strojník Jaroslav Němec. Kolem domu byla vybudována dvoumetrová ochranná vrstva z makadamu, aby při demolici byly chráněny inženýrské sítě. „Bagr potřebuje určitou rovinatost. Jakékoli nerovnosti by mohly způsobit nežádoucí naklonění stroje,“ řekl Raszka.

Reklama

Výběr článků

Načítám