Hlavní obsah

Zablokované silnice, ochromené letiště. Katalánsko stávkuje a protestuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Mohutné protesty spojené s generální stávkou se odehrají v pátek v Barceloně. Příznivci odtržení Katalánska od Španělska protestují pátým dnem proti trestům vězení, které vynesl španělský nejvyšší soud v případě bývalých členů katalánské vlády, napsala agentura DPA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po nočních nepokojích blokují demonstranti v Katalánsku silniceVideo: Reuters

 
Článek

Letiště El Prat v Barceloně už zrušilo kolem čtyř desítek letů, především společností Iberia a Vueling. Mnozí cestující odjížděli na letiště raději už v noci, třeba o pět šest hodin dříve z obav, aby se tam později vůbec dostali, uvedla španělská televize.

Šéf katalánské vlády vyzval k ukončení násilí v Barceloně

Evropa
Foto: Albert Gea, Reuters

Protestující v Katalánsku zablokovali silnice a dvě dálnice.

Provoz byl přerušen na dvou desítkách silnic a dvou dálnicích, na některých komunikacích se postupně obnovuje. Omezen je provoz městské dopravy, ve špičkách by měl být zajištěn z 50 procent a po zbytek dne by měla fungovat čtvrtina spojů.

Provoz vlaků je zatím v obvyklém rozsahu, ale byla posílena bezpečnost kolem hlavního nádraží v Barceloně. Demonstranti v pátek ráno zablokovali mnohé silnice v oblasti.

Katalánsko se bouří, při střetech s policií se zranily desítky lidí

Evropa

Stávkují pracovníci přístavu, ale také automobilky Seat, dceřiné společnosti Volkswagen. Uzavřené zůstaly obchody velkého katalánského řetězce supermarketů Bonpreu.

Odpoledne by měli do města dorazit účastníci „pochodů svobody“, které jsou vypraveny z pěti měst.

Foto: Jon Nazca, Reuters

Tvrdé střety se odehrávaly v Barceloně v noci na pátek.

Dramatická byla ovšem noc na pátek, kdy se v Barceloně a dalších katalánských městech střetávaly skupinky demonstrantů s policisty. Radikálové zapalovali kontejnery, stavěli barikády a házeli na policisty dlažební kostky.

Novinkou nejčerstvějších protestů byly podle deníku La Vanguradia skupiny ultrafašistů, kteří se za pokřiku „Na ně!“ snažili útočit na radikální separatisty. Policistům se podařilo zabránit přímému střetu, ne však potyčkám jednotlivců.

Reklama

Výběr článků

Načítám