Hlavní obsah

Za masakr ve Srebrenici dostal Karadžič doživotí

Haag
Aktualizováno

Doživotí, takový verdikt vynesl nad bývalým vůdcem bosenských Srbů Radovanem Karadžičem ve středu v odvolacím řízení soud v Haagu. Napsal to server týdeníku Focus. Už před třemi lety byl Karadžič Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) odsouzen ke 40 letům vězení, ale odvolal se.

Foto: Michael Kooren, Reuters

Radovan Karadžić

Článek

Karadžić byl obžalován z válečných zločinů a genocidy v Bosně v první polovině 90. let. Je považován za hlavního iniciátora a viníka válečných zločinů, kterých se srbská strana za války dopustila.

Šlo zejména o jeho odpovědnost za masakr ve Srebrenici, při němž Srbové povraždili přes 8000 muslimských mužů a chlapců. Karadžić stále tvrdí, že o masakru nevěděl. Obviněn byl také z iniciování etnických čistek nebo z událostí při obléhání Sarajeva, kde zahynulo asi 10 tisíc lidí.

Svou vinu popírá, v odvolání poukázal na „věcná a procesní chybení“, jež podle něj vedla k jeho nesprávnému odsouzení. Navrhl proto zrušení rozsudku nebo aspoň snížení trestu.

Po skončení války se 13 let skrýval. Srbská policie ho dopadla v roce 2008. Proces začal v říjnu 2009 a trval téměř 500 dní.

Reklama

Výběr článků

Načítám