Hlavní obsah

Za loňský útok na střední školu dostal 26letý Fin doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Helsinky

Na doživotí poslal v pátek finský soud do vězení muže, který před více než rokem zaútočil na střední školu ve městě Kuopio. Zabil tehdy jednu ženu a další lidi zranil. Soud muže shledal vinným z vraždy a 20 pokusů o vraždu, informovala finská stanice Yle. Proti rozsudku se útočník ještě může odvolat.

Foto: Profimedia.cz

Finská policie při vyšetřování útoku v Kuopiu

Článek

Nyní 26letý Fin Joel Marin vstoupil 1. října loňského roku s šavlí do budovy střední školy ve městě Kuopio, které leží asi 330 kilometrů severovýchodně od Helsinek, a zaútočil. Zabil 23letou ženu z Ukrajiny a devět dalších lidí zranil. Zastavil jej až výstřel z policejní pistole.

Na střední škole ve Finsku pobodal útočník několik lidí, mladá žena zemřela

Evropa

Podle státní zástupkyně byla motivem mužova činu snaha nahnat strach co nejvíce lidem. Zaútočit na školu, kterou sám navštěvoval, plánoval podle ní od roku 2017.

Sám obžalovaný při výsleších uvedl, že se chtěl ve škole pomstít za svůj nešťastný a osamělý život a za šikanu, které byl údajně obětí.

Finsko v posledních letech zažilo několik útoků na školách. V roce 2013 16letý mladík na odborné škole v Oulu nožem těžce zranil tři spolužačky a školníka.

Mladík na učilišti ve Finsku pobodal čtyři lidi

Evropa

V roce 2008 zastřelil rovněž na učňovské škole v městečku Kauhajoki 22letý muž deset lidí. Rok předtím 18letý školák zastřelil osm lidí na škole ve městě Jokela. Podle agentury AFP Marin u soudu uvedl, že se těmito předchozími případy při plánování svého činu v Kuopiu inspiroval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám