Hlavní obsah

Za leteckou tragédií v Madridu byla zřejmě závada na křídle

Novinky, Telegraph.co.uk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havárii letadla ve španělském Madridu, při které v srpnu zahynulo 154 lidí, způsobila podle dosavadních zjištění vyšetřovatelů porucha vztlakových klapek, které zřejmě nebyly dostatečně vysunuty. Letadlo tak nenabralo dostatečnou rychlost a nepodařilo se mu vzlétnout.

Článek

Vyšetřovatelé podrobili nalezené trosky i černé skříňky zkoumání a dospěli k názoru, že motory fungovaly normálně, ale vztlakové klapky nebyly dostatečně vysunuty. Není však jasné, zda systém tuto závadu pilotům signalizoval a oni měli možnost zasáhnout.

Prvotní dohady hovořící o tom, že letounu začal hořet jeden z motorů, případně že jeden z motorů běžel na zpětný chod, se nepotvrdily. Informace uveřejnil americký deník Wall Street Journal.

V případu stále zůstává i řada dalších nejasností. Například není jasné, proč se na závadu nepřišlo při předletové kontrole stroje.

Vozidla záchranářů při zásahu na madridském letišti.foto: Reuters/Juan Medina

Stroj MD-82 mířil 20. srpna ze španělské metropole do Las Palmas na Kanárských ostrovech. Ani přes opakovaný pokus se však letounu nepodařilo vzlétnout, sjel ze startovací dráhy a následně začal hořet. Nehodu přežilo pouze 18 lidí.

Oficiální výsledky šetření nehody budou k dispozici nejdříve za několik týdnů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám