Hlavní obsah

Za kop do rozkroku vedoucí k amputaci údu dostal ruský policista podmínku

– Moskva

Ruští strážci pořádku si mohou být jisti takřka beztrestností. Soud v Udmurtské autonomní republice odsoudil bývalého policistu Marata Abutkina jen ke dvěma rokům odnětí svobody podmíněně za to, že kopl místního studenta do rozkroku tak silně, že lékaři museli mladíkovi amputovat pohlavní orgány. Viník má také zaplatit oběti 100 000 rublů (zhruba 60 000 korun) jako odškodnění za utrpěnou újmu.

Článek

Verdikt, o kterém v úterý informovala ruská média, nenabyl právní moci. Policistův obhájce shledal trest příliš přísným a odvolal se.

Incident se odehrál v polovině února, kdy Abutkin držel stráž na studentské koleji v Iževsku, kde se pohádal s jedním studentem. "Během hádky kopl studenta kolenem do rozkroku. V důsledku způsobil poškozenému vážnou újmu na zdraví vzhledem k vynucené ztrátě pohlavního orgánu," uvedla prokuratura v obžalobě; studentovy genitálie byly úderem natolik postiženy, že lékaři museli penis odstranit.

Podle serveru NEWSru.com nejde o ojedinělý případ. Policisté v Nižném Novgorodu v srpnu podrobili sedmnáctiletého mladíka tak krutému mučení, že skončil se zraněnými genitáliemi v nemocnici. Případ vyvolal rozruch až poté, co se mladíkova matka obrátila na ochránce lidských práv.

Chtěli prohlášení, že nemají žádné výhrady

V této kauze mladík tvrdí, že byl i se svým kamarádem zatčen naprosto bezdůvodně a následně byli oba zbiti na policejní stanici. Mučení pokračovalo i na policejním velitelství, kde jej kopali do rozkroku a jeden z důstojníků jej před zraky ostatních policistů škrtil. Až druhý den ráno zakrváceného mladíka odvezla domů policistka, která se od rodičů dožadovala písemného prohlášení, že vůči policii nemají žádné výhrady. Mladíka převzali do péče lékaři, kteří i po naléhavé operaci pochybují, zda se pohlavní orgán podaří zachránit.

Ruští strážci pořádku mají vzhledem k dokázaným případům korupce, mučení podezřelých a dalších zločinů tak špatnou pověst, že se prezident Dmitrij Medveděv rozhodl spustit reformu celého resortu. V jejím rámci se má změnit i "název firmy" z milice, zavánějící sovětskými dobami, na policii. Podle kritiků by však bylo záhodno celou policii rozpustit a začít ji budovat znovu od nuly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám