Hlavní obsah

Z vedení západoněmecké obce byl sesazen člen neonacistické strany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obec Waldsiedlung v Hesensku již nevede člen krajně pravicové Národnědemokratické strany Německa (NPD) Stefan Jagsch, napsala agentura DPA. Zastupitelé za křesťanské demokraty (CDU), sociální demokraty (SPD) a liberály (FDP) ho v úterý na jednání odvolali. Vystřídala ho členka CDU.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Hlasovací lístek v německých volbách.

Článek

CDU, FDP a SPD oficiálně s NPD nespolupracují, ovšem Jagsch se dostal do funkce právě díky hlasům zastupitelů z těchto stran. Postup vyvolal v Německu ostrou kritiku. Zastupitelé ale tvrdili, že jim nic jiného nezbývalo, protože od června byla funkce neobsazená a nikdo o ni nejevil zájem. Podle jejich slov při volbě letos v září stranická příslušnost nehrála žádnou roli.

Centrály zavedených stran ale tvrdě tlačily na vyřešení problému. Krátce po Jagschově zvolení se zastupitelé podvolili a se sesazením, které nyní uskutečnili, souhlasili. Jagsch již oznámil, že se bude bránit právní cestou.

V devítičlenném zastupitelstvu Waldsiedlungu má osm křesel CDU, SPD a FDP, deváté patří Jagschovi, který v komunálních volbách v roce 2016 získal 14,4 procenta hlasů.

Soud po šesti letech osvobodil ženy obviněné z propagace neonacismu

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám