Hlavní obsah

Z hrobu Heydricha se někdo pokusil odnést ostatky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Z berlínského hrobu někdejšího zastupujícího říšského protektora v Čechách a na Moravě Reinharda Heydricha, který zemřel na následky zranění způsobených československými výsadkáři, se někdo pokusil odnést ostatky tohoto válečného zločince. Případ vyšetřuje policie. Místo uložení ostatků přitom není veřejně známo. Podle médií se krádež nepovedla a ostatky v hrobě zůstaly.

Foto: Profimedia.cz

Reinhard Heydrich

Článek

Německá média uvádějí, že pachatel či pachatelé museli o místu uložení Heydricha vědět zřejmě z povolaných míst, neboť hrob byl po válce srovnán se zemí a anonymizován.

"Otevření hrobu si povšiml jeden ze zaměstnanců hřbitova ráno 12. prosince," citoval v neděli deník Bild policejní mluvčí Heidi Vogtovou. Policie incident, který se stal v noci na čtvrtek, vyšetřuje jako trestný čin rušení klidu mrtvých. Za něj v Německu hrozí až tři roky vězení. Případ má na starosti policejní oddělení pro politicky motivované delikty, poznamenal Der Tagesspiegel.

Před 77 lety zaútočili Gabčík a Kubiš na Heydricha. Bez domácího odboje by neměli šanci, říká historik

Historie

Kdo za pokusem odnést Heydrichovy ostatky stál, ale zatím známo není. Pachatelé museli mít podrobné informace, kde přesně je na berlínském Hřbitově invalidů (Invalidenfriedhof) Heydrich uložen, uvádí německá média.

To, že Heydrich je pohřben právě tam, lze snadno najít na internetu, přesné místo hrobu ale oficiálně označeno není.

Heydrich zemřel 4. června 1942 na komplikace po zraněních způsobených atentátem z 27. května. Českoslovenští parašutisté Jozef Gabčík a Jan Kubiš se v rámci operace Anthropoid pokusili Heydricha zlikvidovat. Nacisté v odvetě vyhladili obce Lidice a Ležáky a popravili řadu odbojářů a lidí, kteří jim pomáhali. Kubiš s Gabčíkem a dalšími spolubojovníky zemřeli 18. června po boji, když se odmítli vzdát a opustit vyzrazený úkryt v kryptě kostele svatých Cyrila a Metoděje.

Reklama

Výběr článků

Načítám