Hlavní obsah

Vždyť je mi teprve 29! vyhrkl fotbalista Eriksen, když se probral z klinické smrti

– Kodaň

Německý lékař Jens Kleinfeld byl jedním ze zdravotníků, kteří v sobotu zachránili život dánskému fotbalistovi Christianu Eriksenovi. V hledišti kodaňského stadionu se přitom ocitl v podstatě náhodou. Pro britský list The Guardian popsal situaci, kdy se Dán probral z klinické smrti, a uvedl jeho první slova: „Do hajzlu, je mi teprve dvacet devět!”

Foto: Friedemann Vogel, Reuters

Christian Eriksen opustil hřiště na nosítkách a při vědomí

Článek

Kleinfeld dostal před sobotním utkáním mistrovství Evropy Dánsko - Finsko (0:1) na starost školení místních záchranářů, včetně poskytování první pomoci. Muž, který byl zřejmě nejpovolanějším mužem na stadionu, se tak do hlediště dostal náhodou.

„Když selhalo Eriksenovo srdce, seděl jsem na opačné straně hřiště. Zprvu to nevypadalo zle, ale pak mi došlo, že se nejedná o běžné zranění,“ řekl německý lékař.

Dánský fotbalista Eriksen byl oživován přímo na hřišti, jeho stav je stabilizovaný

Evropa

Záchranářům na kodaňském stadionu vydal Kleinfeld signál ve chvíli, když viděl fotbalisty, jak schovávají tváře do dlaní.

„Popadli jsme defibrilátor a svým kolegům jsem řekl, že musíme na hřiště,“ popisoval dramatické události. Zdravotníci pak nabili defibrilátor, připevnili elektrody na Eriksenovo tělo, fotbalistovi dávali elektrické šoky a zahájili masáž srdce.

Právě školení záchranářů se nakonec ukázalo jako klíčové. Zdravotníci dánského týmu totiž měli podle Kleinfelda zprvu problémy.

Šance na záchranu klesá každou minutu o 10 procent

„Myslím, že zpočátku neodhadli vážnost situace. S resuscitací musíte začít okamžitě, ale týmoví lékaři jsou většinou zvyklí řešit jiná zranění. Proto pro ně bylo těžší rychle odhalit srdeční zástavu,“ dodal lékař.

K tomuto názoru dospěl ve chvíli, kdy týmové lékaře viděl, jak se snaží vytáhnout Eriksenovi zapadlý jazyk. „Takhle se život nezachraňuje. Mírné zaklonění hlavy je zcela dostačující,“ uvedl Kleinfeld.

Ano, jsem tady. Do hajzlu, teď mi bylo teprve 29.
První slova Christiana Eriksena poté, co prožil klinickou smrt

Důležité je rychlé použití defibrilátoru. Lékař uvedl, že pokud se defibrilace zahájí do dvou minut, šance na přežití je téměř 90procentní.

S každou další minutou pak klesá přibližně o deset procent. „Trvalo asi dvě nebo tři minuty, než dostal elektrické šoky, takže jeho šance na přežití byla vysoká,“ vysvětloval Kleinfeld.

Následné momenty popsal jako půvabné. „Eriksen se probral, a když jsem se ho anglicky zeptal, jestli je s námi, odpověděl: Ano, jsem tady. Následně dodal: Do hajzlu, teď mi bylo teprve 29 (narozeniny oslavil v únoru - pozn. red.).”

„Odpověděl jsem mu, že teď už je všechno v pořádku a není v ohrožení života. Všemu rozuměl a založil si ruce na hrudi,“ pokračoval lékař.

Defibrilátor zachránil fotbalistovi Eriksenovi život. Dva výrostci v Anglii pak další zničili

Evropa

Kleinfeld následně dodal, že se jednalo o příkladnou resuscitaci. Dánský fotbalista nadále leží v kodaňské nemocnici. Po sérii vyšetření ho čeká operační zákrok, po kterém dostane implantabilní kardioveter – defibrilátor.

Jeho budoucnost na trávnících je nejistá. S podobným zařízením hraje například Daley Blind, který na probíhajícím mistrovství Evropy reprezentuje Nizozemsko.

Foto: Jonathan Nackstrand, Reuters

Dánský fotbalista Christian Eriksen při rozcvičce před utkáním s Finskem.

Reklama

Výběr článků

Načítám