Hlavní obsah

Z Běloruska odvolala velvyslance i Praha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po Litvě a Polsku odvolávají své velvyslance z Běloruska další země Evropské unie - Česko, Německo, Estonsko a Lotyšsko. Podle agentury Reuters to ve středu oznámilo litevské ministerstvo zahraničí. Oficiální vyjádření Černínského paláce se zatím nepodařilo získat.

Foto: AP Photo/TUT.by, ČTK/AP

Žena s tradiční běloruskou národní vlajkou před kordonem těžkooděnců u památníku druhé světové války v Minsku.

Článek

Bělorusko v pátek odvolalo ke konzultacím své velvyslance z Polska a Litvy a obě země obvinilo z vměšování do vnitřních záležitostí, neboť poskytují útočiště představitelům běloruské opozice. Minsk zároveň Polsko a Litvu vyzval, aby také odvolaly své diplomaty. Tento krok zpočátku obě země odmítly, v pondělí však litevský ministr zahraničí Linas Linkevičius oznámil, že Varšava a Vilnius ve snaze snížit napětí své velvyslance dočasně stahují.

Mluvčí Černínského paláce podle středeční zprávy Reuters uvedla, že Česká republika zvažuje solidární krok s Polskem a Litvou. Oficiální vyjádření Černínského paláce zatím není k dispozici.

Bělorusko tlačí na Polsko a Litvu

Estonský ministr zahraničí Urmas Reinsalu sdělil, že Bělorusko vyvíjí na Litvu a Polsko „neopodstatněný” tlak. „Našeho velvyslance z Běloruska jsme se rozhodli odvolat ke konzultacím do Tallinnu na protest proti běloruským krokům,” uvedl Reinsalu.

Německý velvyslanec v Bělorusku odcestoval do Berlína ke konzultacím v úterý. Agentura DPA téhož dne napsala, že spolková vláda chce tímto způsobem vyjádřit solidaritu Polsku a Litvě.

Někdejší sovětské pobaltské republiky Lotyšsko, Litva a Estonsko jako první ze zemí Evropské unie uvalily sankce na Lukašenka i na další běloruské činitele. EU už minulý týden přijala sankce proti čtyřiceti běloruským představitelům, mezi nimiž ale Lukašenko není.

Evropská unie uvalila sankce na 40 běloruských činitelů. Lukašenko mezi nimi není

Evropa

V Bělorusku od srpnových prezidentských voleb neutichají protirežimní protesty. Proti demonstrantům opakovaně zasahuje policie. Agentura Reuters v neděli napsala, že již bylo zadrženo 13 000 lidí a že hlavní představitelé opozice skončili buď ve vězení nebo za hranicemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám