Hlavní obsah

Wales zcela zakázal tělesné trestání dětí

Cardiff

Wales zakázal zákonem jakoukoli formu fyzického trestání dětí. Bít je s platností od pondělí nesmí rodiče ani zákonní zástupci. Platí to i pro děti, které jsou v této části Británie jen na návštěvě, informoval zpravodajský web BBC News.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„V moderním Walesu už není místo pro tělesné tresty,” řekl šéf regionální velšské vlády Mark Drakeford. Zákon tak podle něj odstranil všechny šedé zóny.

I dosud bylo ve Walesu tělesné trestání dětí nezákonné, ale menší políčky byly přípustné, pokud představovaly „přiměřený trest”.

Jednotlivé incidenty byly posuzovány podle věku dítěte, zda výchovné tresty zanechaly nějaké vnější následky a zda byly použity prostředky jako rákoska nebo pásek.

Pohlavkování dětí: Čeká Česko evropský pranýř?

Domácí

V Anglii a Severním Irsku platí mírnější zákony, zatímco ve Skotsku jsou jakékoli tělesné tresty na dětech zakázány už od roku 2020. V Česku zákon tělesné tresty u dětí nezakazuje.

Úplný zákaz tělesných trestů ve Walesu uvítala britská charitativní Národní společnost pro ochranu dětí před krutým zacházením (NSPCC).

„Dosud byly děti jedinou společenskou skupinou, která za určitých okolností mohla být bita,” řekla představitelka NSPCC Viv Laingová.

„Neumožňujeme tělesné trestání dospělých nebo zvířat, proto je absurdní, že jsme je u dětí tak dlouho povolovali,” řekla Laingová.

V Británii chtějí zakázat bití dětí

Evropa

Anketa

Byli byste v Česku pro úplný zákaz tělesných trestů dětí?
Ano
17,1 %
Ne
82,9 %
Celkem hlasovalo 2396 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám