Hlavní obsah

Vyvražděná rodina nebyla převážně romská ani konfliktní

Právo, Novinky, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Motiv činu Ľubomíra Harmana, který v pondělí zabil sedm lidí, je stále méně jasný. Rodina, kterou zastřelil, nebyla převážně romská, jak se uvádělo. Romové byli jen partneři některých členů rodiny majitelky bytu, paní Slezákové. Uvedl to ve čtvrtek, kdy je na Slovensku vyhlášen státní smutek za oběti, deník Sme.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Fotografie obětí na zdi domu, kde došlo ke krveprolití.

Článek

Majitelka bytu nebyla Romka a sama v domě neměla nijak špatnou pověst. Špatně vnímány okolím byly spíše její dcera a vnučka.

K romskému etniku patřili jen jejich životní partneři a některé návštěvy. "Mnohá zahraniční média v tom mají jasno. Při střelbě v bytě v Devínské Nové Vsi šlo podle nich o rasově motivovanou hromadnou vraždu. Rodina paní Slezákové, kterou vyvraždil 48letý Ľubomír Harman, však nebyla čistě romská. Romové byli jen muži, ženy ne," píše deník Sme. [celá zpráva]

Rodina paní Slezákové, která žila v jednopokojovém bytě s dalšími třemi lidmi, nebyla ani nijak zvlášť konfliktní. Podle sousedky, která bydlí na stejném patře, to byli slušní lidé. "Vždy pozdravili," řekla listu paní Lýdia.

Slováci zapalují svíčky na místě tragédie v Devínské Nové VsiVideo: Ivan Vilček, Bratislava, Právo

Informovala o tom ve čtvrtek některá slovenská média, která tak zpochybnila jak tezi o "nepřizpůsobivých", tak i tezi o možném rasovém motivu činu.

"Doma měli čisto"

Ne všichni však mají zcela pozitivní názor. „Byla to dost hlučná rodina, ale nezasloužili si takhle umřít,“ řekl Právu starší soused.

"Také doma měli čisto," dodává paní Marta, další sousedka. Špatné jméno rodině podle sousedek dělala jen dcera staré paní Ružena Halászová s vnučkou Michaelou, které ji chodily navštěvovat. Podle starosty nebyly s rodinou Slezákových takové problémy jako před pěti lety s Ruženou Halászovou.

Halászová s dcerou na sousedky působily jako bezdomovkyně. Paní Slezáková je prý často ani nepouštěla do bytu. Udělala jim kávu, tu ale pily přede dveřmi nebo na lavičce před vchodem a povídaly si.

Hlučné ženy se odstěhovaly

Potíže s ní prokázala pět let stará reportáž televize Markíza. Podle ní Halászová spolu s další členkou rodiny v domě rozbíjely sousedům okna, poštovní schránky a hrozily jim smrtí. Problém tehdy řešila policie i místní úřad. Protože obě byly neplatičkami, městská část je z bytu vystěhovala.

"Obě se už před pěti roky odstěhovaly do Petržalky. To, že se Ružena Halászová ocitla v bytě, kde se vraždilo, byla možná náhoda a byla tam na návštěvě, nebo tam bydlela načerno," uvedl starosta Mráz. Podle sousedů však Ružena Halászová v poslední době Slezákovy hojně navštěvovala.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Fotografie obìtí a stopy kulky na zdi domu, kde došlo ke krveprolití.

Zajímavý je i další fakt: ačkoli rodina paní Slezákové byla chudá a pobírala sociální dávky, podle starosty Devínské Nové Vsi Vladimíra Mráze měla důchodkyně byt ve vlastnictví. Podle deníku Pravda v něm měli trvalý pobyt hlášeni Jozefína Slezáková, Mária Slezáková a Stanislav Slezák.

 Policejní prezident: přesný motiv už asi nezjistíme

Policejní vyšetřovatelé zřejmě nikdy nezjistí přesný motiv masakru, řekl ve středu novinářům policejní prezident Jaroslav Spišiak. Média už dříve spekulovala, že za největší tragédií svého druhu v novodobých dějinách Slovenska mohly být sousedské spory.

"Zjistit v dané situaci motiv a objektivně prohlásit, že toto byla příčina, je možná nereálný úkol. Protože myšlenka vraždit se zrodila v pachatelově hlavě a v té i zůstala," řekl Spišiak po jednání branně bezpečnostního výboru parlamentu.

Poukázal na to, že útočník měl po zastřelení u sebe ještě osm zásobníků do samopalu a pět zásobníků do pistolí. "Vypadá to, že se buď chtěl skrývat, prostřílet se přes pokusy zadržet jej, nebo bojovat až do konce," dodal.

Slovensko drží státní smutek

Slovenská vláda vyhlásila na čtvrtek státní smutek. Státní vlajky jsou spuštěny na půl žerdi a ve většině škol oběti uctili minutou ticha. Lidé kladou svíčky a květiny pod fotografie obětí umístěné na zdi paneláku ve čtvrti Devínska Nová Ves, kde došlo k masakru. O státní smutek se vedly spory.[celá zpráva]

Na zdi jsou stále patrné stopy po kulkách. „Je to strašné. Necítím se zde bezpečně,“ říká starší obyvatelka sídliště. Cestou ze školy se u fotografie zastavila maminka se dvěma dětmi a pod fotografií zapálili svíčku. „Je to hrozné, že děti jsou konfrontované s tak strašnými událostmi,“ domnívá se mladá maminka.

Veřejnoprávní Slovenská televize a Slovenský rozhlas vyřadily ze svého vysílání zábavní a soutěžní pořady.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám