Hlavní obsah

Slovensko se hádá o státní smutek kvůli bratislavskému masakru

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Na Slovensku se ozývají nesouhlasné názory s vyhlášením státního smutku za oběti pondělního řádění střelce v Bratislavě. Většinou je to kvůli tomu, že zabití byli Romové.

Foto: David W Cerny, Reuters

Svíčky připomínající oběti pondělní střelby

Článek

„Když byl vyhlášený státní smutek po smrti dvaceti horníků v Handlové, plně jsem to chápal. Byli to chlapi, kteří si vydělávali na živobytí tím nejtěžším možným způsobem. Nesouhlasím s tím, abychom ve čtvrtek smutnili z nařízení vlády za příslušníky etnika, které se často práci vyhýbá,“ řekl Právu František Kolesár z bratislavské čtvrti Devínska Nová Ves, kde se tragédie odehrála.

V internetových diskusích se objevují názory, že 48letý vrah Ľubomír Harman dlouhodobě trpěl hlučné chování romské rodiny, až se rozhodl konat. „Ten člověk byl dlouhodobě terorizovaný chováním rodiny patřící k určitému etniku. Když se nedočkal řešení od kompetentních orgánů, rozhodl se konat,“ píše jeden z diskutujících.

Jeho názor vyvolal řadu nesouhlasných reakcí. „Běžní lidé neřeší sousedské spory střelbou po všem, co se hne. Nemám nic proti sebeobraně, ale takovýto útok je neomluvitelný. Ničím. Tečka,“ konstatuje jeden z nich.

Svědci střelby hovoří o masakru v BratislavěVideo: ČTK

Radičová je reakcemi pobouřená

Premiérka Iveta Radičová je z těchto reakcí šokovaná. „Budeme rozlišovat ztrátu života podle barvy pleti? Ti nevinní lidé, do kterých pachatel střílel, se něčím provinili? Vendeta? Sicílie? Pokud nám prasknou nervy, omlouvá to vraždění?“ reagovala premiérka zvýšeným hlasem na tyto názory.

Předsedkyně vlády se osobně zasadí pro urychlené vyšetření případu. „Chci všechny ubezpečit, že událost důsledně vyšetříme,“ uvedla Radičová, když společně se členy vlády ve středu podepsala kondolenční listy vystavené na úřadě vlády.

Vláda zrušila na středu plánovaný den otevřených dveří na úřadě vlády a na čtvrtek 2. září vyhlásila den státního smutku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám