Hlavní obsah

Výtrysky lávy z Etny rozsvítily oblohu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italský vulkán Etna ve čtvrtek do ovzduší nad východní Sicílii opět vypustil působivý oblak sopečného popela, který se vypínal až do výšky devíti kilometrů. Popel a drobný pyroklastický materiál zasypal Katánii, město muselo od brzkého rána do odpoledne přerušit provoz letiště, píše agentura ANSA.

Foto: Salvatore Allegra, ČTK/AP

Erupce vulkánu Etna na Sicílii

Článek

Popel pokryl i řadu menších měst a vesnic na jižních svazích 3300 metrů vysoké sopky. V některých městech erupce roztřásla okna a dveře. Jeden z nejaktivnějších vulkánů na světě v noci na čtvrtek chrlil lávu a červeně rozsvítil noční oblohu.

Etna se probudila k životu v polovině ledna, čtvrteční erupce je od té doby už 17. v řadě. Majestátní vulkán, který má několik hlavních a na 300 menších kráterů, je i oblíbeným cílem turistů.

ESA z kosmu vyfotografovala, jak soptí vulkán Etna

Evropa

Nejstarší záznamy o jeho erupcích pocházejí již ze starověku. Od roku 2013 je tato sicilská dominanta zapsána na seznamu přírodních památek světového dědictví UNESCO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám