Hlavní obsah

Výložky líbal zbytečně. Expředsedovi slovenského parlamentu vzali hodnost kapitána

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď (OLaNO) odňal ve středu hodnost kapitána bývalému předsedovi parlamentu a předsedovi Slovenské národní strany (SNS) Andreji Dankovi. „Přišlo mi to jako urážka vojáků, kteří na hodnost kapitána musí sloužit dvacet let. Pan Danko si hodnost kapitána nezasloužil,“ konstatoval Naď.

Foto: TV Markíza

Ministr obrany Andrej Danko líbá svoji novou hodnost. Rozhodně ji nevrátí.

Článek

Do hodnosti kapitána povýšil Danka jeho stranický kolega Peter Gajdoš, bývalý ministr obrany, v září roku 2016. „Rozkazem povýšil desátníka Danka do hodnosti kapitána v záloze,“ upozornil Naď. Předseda parlamentu pak na tiskové konferenci před novináři teatrálně líbal kapitánské výložky.

„Té hodnosti si vážím a zasloužím si ji,“ řekl Danko. Slovenský Denník N tehdy upozornil, že Danko absolvoval roční základní vojenskou službu v teple kanceláře na ministerstvu obrany.

Z Fica podplukovník. Slovenští politici si udělují vysoké armádní hodnosti, vojáky to štve

Evropa

O hodnost plukovníka přišel také další ze členů kabinetu Roberta Fica. Tehdejšího ministra spravedlnosti Tomáše Borce jmenoval v únoru 2016 tehdejší šéf resortu obrany Martin Glváč. Naď mu tuto hodnost nyní rovněž odňal. „Pan Borec si hodnost plukovníka nezasloužil,“ dodal ministr obrany.

Upozornil přitom, že vojenské hodnosti mají svůj účel a význam, když upravují úrovně zodpovědnosti a pravomocí v ozbrojených silách. „Určitě nemají být projevem papalášismu, politikaření politické korupce, jak jsme to viděli v předchozím období,“ uvedl Naď.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám