Hlavní obsah

Vycvičili mě jako špióna, tvrdí Snowden

Washington
Aktualizováno

Bývalý analytik americké tajné služby NSA Edward Snowden se v rozhovoru s televizí NBC News ohradil proti nařčení kritiků, že pracoval jen na nižší úrovni. Snowden, který před rokem vyzradil médiím praktiky tajných služeb a nyní se skrývá v Rusku, prohlásil, že byl vycvičen ke špionáži. V zámoří podle svých slov pracoval v utajení nejen pro Národní agenturu pro bezpečnost (NSA), ale také pro Ústřední zpravodajskou službu (CIA).

Edward Snowden poskytl exkluzivní rozhovor americké televiziVideo: NBC, Novinky/Reuters

 
Článek

„Byl jsem vycvičen jako špión v tradičním slova smyslu, neboť jsem v zámoří žil a pracoval v utajení," řekl s tím, že předstíral, že dělá práci, kterou ve skutečnosti nedělal, a že „dokonce měl přiděleno jméno, které nebylo jeho".

Sám sebe někdejší analytik tajných služeb popsal jako „technického experta". „Nepracuji s lidmi, nerekrutuji agenty. To, co dělám, je, že se starám o to, aby systémy pracovaly pro Spojené státy," vysvětlil s tím, že tak činil na všech úrovních.

Také řekl, že pracoval nejen pro rozvědky v utajení, ale rovněž přednášel na kontrarozvědné akademii JCITA amerického ministerstva obrany, kde „vyvinul zdroje a metody k zajištění bezpečnosti informací a lidí v těch nejvíce nepřátelských a nebezpečných prostředích po celém světě".

"Když říkají, že jsem systémový administrátor na nízkém stupni, že nevím, o čem mluvím, tak bych řekl, že je to trochu mylné," prohlásil Snowden.

Související témata

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP

Edward Snowden

Foto: Novinky

Foto: ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama

Reklama

Související články

Snowden pracoval i na ambasádě v Indii

Počítačový technik Edward Snowden, který v minulosti pracoval pro americké tajné služby, působil také na ambasádě USA v Dillí. Podle serveru Foreign Policy tam...

Výběr článků

Načítám