Hlavní obsah

Výbuch plynu zdemoloval panelák v Prešově, pět mrtvých

Právo, Ivan Vilček
Prešov
Aktualizováno

V jednom z bytových domů na sídlišti ve slovenském Prešově vybuchl v pátek plyn. Exploze dům zdemolovala, zahynulo v něm nejméně pět lidí. Dalších 40 osob bylo zraněno, je mezi nimi i dítě, uvedl server TVnoviny.sk. Na místě zasahují desítky hasičů, záchranáři i vojáci. Primátorka města vyhlásila mimořádný stav. Počet obětí může být podle premiéra Petera Pellegriniho vyšší.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Požár v PrešověVideo: Reuters

 
Článek

Server pluska.sk napsal, že v domě by mělo být ještě asi šest osob. To, že je pohřešují, nahlásili jejich příbuzní a známí.

Mluvčí záchranářů Alena Krčová potvrdila, že mrtvých je pět a zraněných přes čtyřicet, většinou však šlo o lehčí zranění: „Nejméně šest pacientů bylo převezeno do prešovské nemocnice. Je mezi nimi i dítě. Všichni transportovaní pacienti byli ve stabilizovaném stavu. Mají úrazy.”

Mluvčí nemocnice Renáta Cenková dodala, že ošetřili devět lidí: „Dva jsou hospitalizovaní na úrazovém oddělení s poraněními hrudníku, hlavy a kotníku. Nikdo není v ohrožení život. Jedno dítě je s matkou hospitalizováno na dětském oddělení. Také není v ohrožení života.”

Z paneláku v Prešově zbyla jen hromada sutin

Evropa

Podle ministryně vnitra Denisy Sakové k výbuchu plynu došlo pravděpodobně ve stoupačce. Mluvčí Slovenského plynárenského průmyslu (SPP) Milan Vanga v pátek večer uvedl, že v domě byl cítit plyn a firma dostala hlášení o poškození plynovodu. Zatím se podle jeho slov ale nedá potvrdit přímá souvislost s výbuchem.

„Plyn vybuchl v jednom z bytů dvanáctipatrového obytného domu ve 12:15. Na místě zasahují hasiči z Prešova, Sabinova, Košic a Bardejova. Na místě je rovněž evakuační autobus,“ informovali hasiči.

Na místě zasahuje 60 profesionálních a 25 dobrovolných hasičů i speciálně vycvičení báňští záchranáři. Pomáhají také příslušníci 2. mechanizované brigády v Prešově. Ozbrojené síly vyčlenily na zásah šest vrtulníků UH-60M Black Hawk a jeden záchranářský vrtulník.

Plyn bouchl jinde, než dělníci vrtali, diví se slovenští stavaři a podávají trestní oznámení

Evropa

Hasiči na sociální síti v 18.00 uvedli: „Několik ohnisek v zasaženém objektu se podařilo dostat pod kontrolu, ostatní se stále lokalizují. Ke kompletnímu shoření prostor došlo ve čtyřech nejvyšších podlažích. Hasiči pokračují v zásahu zvenčí.”

Výbuch plynu zdemoloval panelák v Prešově, pět mrtvýchVideo: Polícia Slovenskej republiky

Muž zemřel při pádu z balkonu

Počet obětí se postupně zvyšuje, nejdříve policie potvrdila tři mrtvé, záchranáři následně oznámili čtyři oběti a hasiči poté uvedli, že našli pátého člověka bez známek života.

Jeden muž měl zemřít po pádu z balkonu. Web sme.sk uvedl, že se na poškozeném balkonu neudržel a zřítil se.

Foto: Policie SR

V domě v Prešově vybuchl plyn

Hasiči na sociální síti oznámili, že do 15:00 evakuovali všechny osoby, které dokázali vizuálně identifikovat.

Kamera zachytila explozi paneláku v Prešově

Evropa

Schodiště se zřítilo

„Budova je od šestého podlaží nahoru v plamenech. Tři nejvyšší podlaží jsou zcela vyhořelá a došlo k úplnému otevření střechy,” uvedli hasiči na sociální síti. Výbuch plynu podle nich způsobil úplný kolaps schodiště objektu, proto se nemohou dostat k hořícím místům zevnitř. „Pomocí výškové techniky se hasiči dostali do šestého patra a snaží se zde uhasit byty. Postupně budou pokračovat na vyšší podlaží,” uvedli hasiči.

Foto: Policie SR

Nejvíce poničená je horní část panelového domu

Zřícení budovy nehrozí, ale možná bude stržena

Mohutný výbuch bylo podle svědků slyšet po celém městě. „Obyvatele bytovky evakuují,“ dodal web sme.sk. Na místě je šest sanitních vozů.

Statik Alexander Tesák řekl televizi TA3, že zřícení celého paneláku zatím nehrozí. „Panelák má nosný systém betonový, takže nehrozí něco podobného jako v případě dvojčat v New Yorku, kde byl nosný systém ocelový,” řekl statik.

Připustil však, že v důsledku výbuchu a následného požáru bude budova natolik poškozena, že dojde k její sanaci.

Foto: Policie SR

Dům v Prešově poničený výbuchem

Primátorka města Andrea Turčanová vyhlásila v Prešově mimořádný stav a svolala krizový štáb.

Na místo míří premiér Peter Pellegrini, ministryně vnitra Denisa Saková a ministryně zdravotnictví Andrea Kalavská.

Prezidentka Zuzana Čaputová vyjádřila hlubokou soustrast rodinám obětí. „Děkuji hasičům a dalším záchranným složkám za úsilí, které věnují zraněným a tomu, aby předešly ohrožení dalších životů, zdraví a majetku lidí,“ uvedla Čaputová.

Dělníci, kteří měli prorazit plynové potrubí v Prešově, zůstávají ve vazbě

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám