Hlavní obsah

Vrchol pokrytectví? Účastníci Setkání mozků přiletěli řešit problémy klimatu v tryskáčích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vrchol pokrytectví. Tak hodnotí média a odborníci letošní letní tábor, který pořádá na Sicílii firma Google pod názvem Meeting of the Minds (Setkání mozků), napsal server euronews.com. Akce se koná pravidelně a letos se zaměřila na životní prostředí, respektive změny klimatu.

Foto: Profimedia.cz

Jeden ze soukromých tryskáčů, který přistál na letišti v Palermu. Pasažér letounu se účastnil "setkání mozků".

Článek

Účastníci, kterými jsou šéfové průmyslu, politici, ale i filmové hvězdy a mezi nimiž letos nechyběl exprezident Barack Obama, zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg či princ Harry, si v reálu s ochranou klimatu hlavu nelámali, píše server.

Na Sicílii totiž valná většina dorazila v soukromých tryskáčích. Italská média napsala, že jich na letišti v Palermu přistálo 114. Poté se dopravili do letoviska buď vrtulníky, nebo limuzínami. Další si zvolili na cestu do letoviska Verdura Resort, kde se setkání konalo, své luxusní motorové jachty se supervýkonnými motory.

Personál podepisoval mlčenlivost

Tuto variantu dopravy měl údajně zvolit podnikatel Barry Diller, miliardář David Geffen či herec Orlando Bloom. Přesný seznam hostů se tají, stejně jako další informace o setkání. Dodatek o mlčenlivosti s přísnými sankcemi museli podepsat nejen zaměstnanci resortu včetně pokojských, uklízečů, ochranky, ale i pracovníci místního přístavu.

V kontextu s touto akcí nelze nezmínit švédskou aktivistku Gretu Thunbergovou. Ta se v má v nadcházejících měsících zúčastnit dvou klimatických konferencí v Severní a Jižní Americe. Ve snaze chránit životní prostředí odmítla letět letadlem a na cestu přes Atlantik se vydá na závodní jachtě.

Spekuluje se, že pořádání letního tábora pro „mozky světa“ stojí kolem 20 milionů dolarů. Účastníci si mají podle zpráv, které unikly, platit cestu do letoviska Verdura Resort, zbytek hradí firma Google. Noc strávená v tomto letovisku začíná na 900 dolarech (20 700 korun).

Média se pozastavovala nad pokrytectvím účastníků setkání a spočítala, že jeden let z New Yorku do sicilského Palerma vytvoří kolem 4,24 metrických tun CO2. Lety všech účastníků tak vyprodukovaly stovky tisíc kilogramů CO2. Jeho koncentrace v ovzduší je podle vědců hlavní příčinou nárůstu oteplování.

K tomu se ale musejí připočíst skleníkové plyny, které mají na svědomí luxusní jachty s dieselovým motorem o výkonu tisíců koňských sil.

Pikantní je také prohlášení prince Harryho, že chtějí mít se svou ženou Meghan maximálně dvě děti, aby ještě více nezatěžovali klima.

Závěry Meeting of the Minds jsou též diskutabilní. Účastníci dopoledne diskutují nad daným tématem a odpoledne relaxují a baví se.

První noc setkání měl zpěvák Chris Martin ze skupiny Coldplay uspořádat soukromý koncert pro účastníky v kulisách slavnostně nasvícených antických ruin v Údolí chrámů v nedalekém Agrigentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám