Hlavní obsah

Vraždící němečtí neonacisté měli až 20 pomocníků

– Berlín

Až 20 pomocníků měla trojice neonacistů, která v letech 2000 až 2007 spáchala po celém Německu nejméně deset vražd převážně přistěhovalců. S odvoláním na informace kontrarozvědky to napsaly časopisy Der Spiegel a Focus.

Foto: Reuters

Skupina také vykrádala banky. Snímek je z letošního přepadení v Arnstadtu.

Článek

Podle informací Spiegelu vyšetřují němečtí kriminalisté v souvislosti s touto kauzou nyní šest osob. Ve vazbě jsou zatím dvě - členka skupiny říkající si Národněsocialistické podzemí (NSU) Beate Zschäpeová a údajný komplic Holger G., který pachatelům podle vyšetřovatelů obstarával automobily a poskytl doklady. Zbývající dva dosud známí členové skupiny, Uwe Mundlos a Uwe Böhnhardt, spáchali na počátku listopadu sebevraždu.

Spolu s Zschäpeovou se jim dařilo ukrývat před úřady od roku 1998, a to i přesto, že podle Spiegelu v jejich okolí působili nejméně tři informátoři Úřadu pro ochranu ústavy, tedy kontrarozvědky. Na ni se kvůli tomuto případu snáší nejvíce kritiky a její roli dnes projednává i vnitropolitický výbor Spolkového sněmu. Šéf nejsilnější opoziční strany, sociální demokracie (SPD), Sigmar Gabriel už vyzval k ustavení parlamentního vyšetřovacího výboru.

Krátce předtím, než NSU zmizela z dohledu kontrarozvědky a přesunula se do saského Zwickau (Cvikova), se podle televize MDR nejspíš pokusila zaútočit na ubytovnu portugalských "gastarbeiterů" nedaleko durynského města Jena, kde tehdy trojice extremistů působila. V prosinci 1997 našla policie u kotle plynového topení nálož, která neexplodovala jen díky závadě na roznětce.

Oběťmi neonacistické skupiny se vedle osmi tureckých obchodníků stali obchodník z Řecka a policistka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám