Hlavní obsah

Vrahovi z Vrútek se posmívali, měl rozštěp rtu. Útočil už před rokem

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Dvaadvacetiletý Ivan, který ve čtvrtek zavraždil učitele přímo ve škole ve slovenském městě Vrútky a těžce zranil učitelku i dvě děti, mohl být v minulosti šikanován kvůli vzhledu. „Kluci se mu často posmívali kvůli vzhledu, protože měl rozštěp rtu,“ říká jeho bývalý spolužák Andrej.

Na základní škole ve slovenském městě Vrútky zaútočil dvadvacetiletý mužVideo: TVnoviny.sk

 
Článek

Podle Andreje byl Ivan jinak veselý a nekonfliktní kluk. „Na základní škole jsme byli dobří kamarádi. Když mu ostatní nadávali a vysmívali se mu, nikdy se nehádal a tiše seděl, ale uvnitř určitě trpěl. Časem se z něj stal uzavřený člověk a poslední dva roky na škole se s nikým nebavil,“ cituje Ivanova spolužáka web.sme.sk.

„Jeho útok si opravdu nedovedu vysvětlit. Možná se mu v hlavě promítly všechny negativní zážitky z dětství a vyřešil to takovou strašnou tragédií,“ dodal Andrej.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Pietní místo za učitele Jaroslava Budze.

Útočník z Vrútek mohl být šikanován, jeho otec se zhroutil

Evropa

Další bývalý spolužák Jozef však Ivana znal jako člověka, který se dokázal rozčílit. „Byl to klidný člověk, ale když ho něco rozzlobilo, nedal se zastavit. Tehdy se uměl opravdu rozzuřit,“ řekl. „Kvůli své výbušné povaze měl ve škole problémy,“ připustil Jozef.

Psycholožka Romana Mrázová televizi Joj řekla, že za jednáním Ivana mohl být nějaký emocionální motiv. „Emocionální trauma se může táhnout od školních let, pak může nastat malé propojení, které mu to připomene a emoce propuknou naplno,“ dodala psycholožka.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Žáci a studenti školy, kde došlo k útoku.

Ředitelku i děti ve škole ve Vrútkách chránil fyzikář, zaplatil za to životem

Evropa

Televize Markíza uvedla, že Ivan před rokem napadl nožem průvodčí ve vlaku. „Byl vyšetřován na svobodě a nebyl vzat do vazby,“ upozornila televize. Policejní prezident Milan Lučanský potvrdil, že za nebezpečné vyhrožování byl odsouzen k podmíněnému trestu.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Tělo útočníka na místě činu u školy ve Vrútkách.

Před školou, kde došlo k útoku, se ve čtvrtek večer konala pietní vzpomínka na zavražděného učitele Jaroslava Budze. U budovy školy bylo vytvořeno pietní místo, kde žáci, rodiče, kolegové i obyvatelé města kladou svíčky a květiny na jeho památku.

Bývalý žák ve slovenské škole bodal i do dětí. Policie ho zastřelila

Evropa

Na pietní vzpomínce se objevil také dědeček desetiletého žáka, kterého útočník bodl do ramene a břicha. Stejně jako ostatní zranění je chlapec mimo ohrožení života.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Pietní místo za zavražděného učitele u školy ve Vrútkách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám