Hlavní obsah

Vraha olympioniků z Mnichova skrývali před Mossadem východní Němci

Právo, vpl
Berlín

Libanonec Hasan Rátáb, který se jako 28letý podílel na krvavém masakru izraelských sportovců na olympijských hrách v Mnichově v roce 1972 palestinským komandem Černé září, žil na sklonku 70. let v tehdejší NDR. Působil zde jako tlumočník a osobní strážce teroristy Illiche Ramireze Sancheze zvaného Šakal, který od ledna 1979 do podzimu 1980 našel útočiště ve východním Berlíně.

Článek

Napsal to týdeník Focus s odvoláním na dokumenty bývalé východoněmecké tajné služby Stasi, které prošly částečnou skartací a které odborníci z útržků obnovují.

Rátáb se podle nich po akci, při níž přišlo v Mnichově o život 11 izraelských sportovců, pět útočníků a jeden policista, objevil v NDR. Stasi mu opatřila krytí vysokoškolského studenta, v letech 1973-6 vystudoval ekonomii v Halle.

Později se krátce vrátil do Libanonu, pak se znovu objevil ve východním Berlíně s jordánským pasem. O jeho pozdějším osudu se neví.

Focus připomíná, že Rátábova role v Černém září není známa. Spekuluje se, že patřil do týmu, který operaci s předstihem logisticky připravil. Izraelská premiérka Golda Meierová po atentátu uložila rozvědce Mossad, aby atentátníky vystopovala a zabila. Do Operace Boží hněv nasadil Mossad kromě podpůrných týmů alefy -  střelce a ajiny - stopaře a specialisty na sledovací techniky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám