Hlavní obsah

Volby ve Španělsku podle odhadů vyhráli socialisté, pravice ale posílila

Madrid

Podle průzkumů mezi voliči u volebních místností zvítězila v nedělních parlamentních volbách ve Španělsku podle očekávání vládní socialistická strana. Oproti posledním volbám v dubnu ale ztratila několik křesel v dolní komoře. Více hlasů podle sondáže mezi voliči získal pravicový blok, ani on ale nebude mít většinu 176 křesel ve 350členném Kongresu poslanců.

Foto: Jon Nazca, Reuters

Sčítání hlasů ve Španělsku

Článek

Sondáž společnosti GAD3 zatím potvrzuje předpoklady výrazného posílení pravice, včetně krajně pravicové strany Vox, která může více než zdvojnásobit počet křesel z nynějších 24 a která se tak může stát třetí nejsilnější stranou.

Druzí skončili podle těchto odhadů lidovci, kteří by mohli získat téměř o polovinu více křesel, než měli dosud. Pravicový blok tak bude mít podle prvních odhadů mezi 155 a 164 poslanci, levicový blok mezi 147 a 156.

Španělská vesnice odvolila za rekordních 32 sekund

Koktejl

Španělé volí parlament letos už podruhé, volby byly už v dubu. Celkově jsou to čtvrté volby za poslední čtyři roky. Socialistům, kteří v posledních volbách zvítězili, se nepodařilo najít partnera pro koalici a sestavit tak vládu, která by měla podporu parlamentu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám