Hlavní obsah

Volby ve Slovinsku slibují drama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nedělních parlamentních volbách ve Slovinsku je sice favoritem Slovinská demokratická strana (SDS) premiéra Janeze Janši, avšak boj o to, kdo nakonec sestaví vládní koalici, zůstává otevřený.

Článek

Janšovi demokraté pravého středu by podle posledních průzkumů mohli získat až 30 procent hlasů, na rozdíl od mírně zaostávajících Sociálních demokratů (SD) Boruta Pahora by ale zřejmě měli značné potíže při hledání koaličních partnerů.

Janšovi dosavadní koaliční partneři Nové Slovinsko – Křesťanská lidová strana (NSi) a Slovinská lidová strana (SLS) se totiž pohybují na samé hranici zvolitelnosti a lidovci navíc čím dál více tíhnou spíš k politice levicových stran.

Šéf strany důchodců (DeSUS), která se může podle prognóz stát druhou nejsilnější z menších stran, navíc patří k Janšovým kritikům a před volbami odmítl říci, zda by ho v případné další vládě znovu podpořil.

Blok levicových stran, který kromě sociálních demokratů tvoří ještě Liberální demokracie Slovinska (LDS) a strana Zares, podporu Janši předem kategoricky vyloučily a vytvořily navíc neformální spojenectví. Jejich situace by tak v případě dostatečného zisku hlasů byla podstatně jednodušší.

Rozhodující ve finále může být volební účast. Zkušenosti z předcházejících hlasování napovídají, že větší účast nahrává levicovým stranám, které mají méně disciplinovanou voličskou základnu. K vítězství levicového bloku by bylo třeba, aby k urnám přišlo kolem 70 procent lidí, tak vysoký zájem o volby ale odhady nepředpokládají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám