Hlavní obsah

Volby v Sasku a Braniborsku vyhraje protiimigrační AfD, tvrdí průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zemské volby v Sasku a Braniborsku, které se budou konat v září, vyhraje protiimigrační strana Alternative für Deutschland (AfD). Tvrdí to nejnovější průzkum agentury Insa, který zveřejnil server týdeníku Focus a další německá média. Strana by získala 25 procent voličských hlasů. Teprve za ní by se umístila Křesťanskodemokratická unie (CDU) se ziskem 24 procent. Pro vládu kancléřky Angely Merkelové to bude velmi těžká zkouška, tvrdí politologové.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Němec volí v zemských volbách. Ilustrační foto

Článek

Na třetím místě pomyslného žebříčku by se umístily strany Levice (Linke) a Zelení shodně se ziskem 16 procent hlasů. Německým sociálním demokratům průzkum předpovídá stejný propadák, jako utrpěli ve volbách do europarlamentu. V zemských volbách by jim dalo hlas jen sedm procent voličů. Svobodná demokratická strana (FDP) by získala ještě o jedno procento méně.

V Sasku se bude volit 1. září. V roce 2014 vyhrála zemské volby CDU se ziskem 39,4 procenta hlasů a 59 křesly. Druhá skončila Levice s 18,9 procenta hlasů a 27 mandáty, třetí byli sociální demokraté (SPD) s 12,4 procenta a 18 křesly. Na čtvrtém místě se umístila AfD, když získala 9,7 procenta a 14 mandátů. Jako poslední se dostala do zemského sněmu Svaz 90/Zelení s 5,7 procenty a osmi mandáty. Po volbách v roce 2014 byla utvořena velká koalice CDU s německou SPD.

CDU: Žádná koalice s AfD

Saský premiér Michael Kretschmer (CDU) odmítá, že by po volbách mohla jeho CDU spolupracovat s AfD. Pokud by ovšem volby dopadly podle scénáře tohoto průzkumu, musely by vládní koalici bez AfD utvořit nejméně čtyři strany.

V Braniborsku se budou zemské volby konat také 1. září. I zde by je vyhrála s 21 procenty AfD. Druhá by v této východoněmecké spolkové zemi, která obklopuje Berlín, skončila s 18 procenty SPD současného premiéra Dietmara Woidkeho. Jen o procento méně by získali Zelení a CDU. Levice by v Braniborsku získala 14 a FDP pět procent hlasů.

Podle některých politologů by SPD mohla v případě neúspěchu v zářijových zemských volbách opustit spolkovou vládu. Tento krok by dostal kancléřku Angelu Merkelovou pdo silný tlak. Po neúspěchu v loňských zemských volbách v Bavorsku a Hesensku se vzdala funkce předsedkyně své strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám