Hlavní obsah

Volby na Islandu vyhrála pravice, která zavinila kolaps bank

– Reykjavík

Volby na Islandu s přehledem vyhrály opoziční pravicové strany, které zemi před pěti lety přivedly k hospodářskému kolapsu. Konečné výsledky sobotního hlasování zveřejnila agentura AFP. Výsledek voleb naznačuje, že Island patrně nebude dál jednat o členství v Evropské unii.

Foto: Brynjar Gauti, ČTK/AP

Šéfové Pokrokové strany Sigmundur David Gunnlaugsson (vlevo) a Strany nezávislosti Bjarni Benediktsson.

Článek

Nejvíce hlasů, 26,7 procenta, získala konzervativní Strana nezávislosti, hned za ní skončila se ziskem 24,4 procenta hlasů liberální Pokroková strana. Tato dvě uskupení držela před zhroucením ekonomiky v roce 2008 na Islandu moc téměř 30 let, často v koalici. Také nyní budou mít v 63členném parlamentu společně pohodlnou většinu 38 mandátů.

Středolevá vláda premiéry Sigurdardóttir ostrov vyvedla z hluboké krize, způsobené kolapsem tamního bankovního systému, mnoho Islanďanů je však nespokojeno s její tvrdou ekonomickou politikou. Vítězové slibují nižší daně a větší pomoc zadluženým domácnostem. Mnozí Islanďané věří, že jsou schopnu zajistit hospodářské oživení.

Sociální demokraté získali podporu jen 13 procent lidí. To znamená, že od minulých voleb ztratili přes polovinu voličů.

Sedmdesátiletá Sigurdardóttir již dříve oznámila, že z politiky odchází.

Obě vítězné strany jsou vnímány jako euroskeptické. Lze tedy předpokládat, že jejich volební úspěch zastaví dosavadní snahy Islandu o vstup země do Evropské unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám