Hlavní obsah

Vojenská základna v nemocnici: Separatisti se ve Slavjansku schovávají za civilisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Velitel protiteroristické operace na východě Ukrajiny Vladislav Selezněv ve středu uvedl, že zásah proti separatistům na východě země komplikuje fakt, že si separatisté budují základny v obytných domech, v mateřských školkách a dokonce i v nemocnicích. Ve slavjanské nemocnici mají dokonce své velitelství.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Separatista ve Slavjansku u obrněného transportéru

Článek

„Děláme vše možné, abychom ochránili obyvatelstvo před dopady protiteroristické operace,“ zdůraznil Selezněv.

Podle něj ale toho separatisté využívají a zaujímají pozice na místech, kde se proti nim nedá zasáhnout.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ozbrojenec ve Slavjansku

„Oni budují své opěrné pozice v nemocnicích, v mateřských školkách, v rekreačních zónách, v sanatoriích. Když začneme útočit na tyto objekty, spustí se hysterie v ruských médiích, že vojáci střílejí na pokojné občany, kteří jsou v nemocnicích. Ale nikdo neříká, že v rukou těchto pokojných občanů jsou granátomety, minomety, ´muchy´ (raketový granátomet) a pod okny stojí (minomet) Nona, který ostřeluje naše pozice."

„Bojovníci ze Slavjansku si za základu vybrali nemocnici. To je potvrzená informace,“ dodal.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Krasnyi Lyman

Ve středu byl zahájen další útok ukrajinských sil na Slavjansk. Dělostřelecké salvy podle ITAR-TASS následovaly v odstupu minuty až dvou. Ve městě neteče voda, její dodávky byly přerušeny kvůli poškození centrálního přivaděče. Opravit ho nelze kvůli bojům, uvedl web OstroV: „Separatisté opravu nepovolili.“

Podle agentury ITAR-TASS zaútočilo letectvo na nedalekou vesnici Semenivka. V úterý se v oblasti odehrály těžké boje, při kterých podle ukrajinských představitelů zahynulo asi 300 povstalců a dva či tři vojáci. Bilanci obětí ale není možné nezávisle ověřit.

Foto: ČTK/AP

Separatistický bojovník u Slavjansku

Potvrzeno není ani to, že při bojích byla zničena nemocnice v Krasnem Lymanu. „V Krasnem Lymanu pokračuje aktivní fáze protiteroristické operace. Prověřit nebo vyvrátit informace z místa, ale není nyní možné,“ uvedl Selezněv. „Jakmile skončí aktivní fáze, budou tam pracovat experti včetně novinářů. Ti vše uvidí na vlastní oči.“

Zadržen pašerák zbraní

Ukrajinská tajná služba SBU ve středu oznámila, že zadržela muže, který koordinoval dodávky zbraní z Ruska. Jde o občana Ukrajiny, který zajistil podle SBU spolu s ruskou rozvědkou a ruskými pohraničníky transport sedmi nákladních automobilů s municí a zbraněmi.

Také organizoval tisk agitačních letáků proti kyjevské vládě, kterou označoval za fašistickou. Psal v nich o krvavých penzích. Letáky chtěl lepit na bankomaty v Kyjevě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám