Hlavní obsah

Vlastenec nebo trapný komik? Poláci se přou o sebevraždu prokurátora

Právo, Pavol Minárik

Pondělní neúspěšný pokus polského vojenského prokurátora Mikolaje Przybyla o sebevraždu vyvolal značný rozruch nejen v médiích, ale i mezi politiky a veřejností. Zatímco jedni tvrdí, že jde o vlastence a zásadového člověka, jiní jeho čin označují za trapný až komediální. Nikdo však nezpochybňuje, že za činem je spor mezi civilní a vojenskou prokuraturou.

Foto: TVN24 , Reuters

Vojenský prokurátor Mikolaj Przybyl

Článek

Przybyl na tiskové konferenci v Poznani, kde se mimo jiné postavil proti záměrům generálního prokurátora Andrzeje Seremeta podřídit vojenské žalobce civilním a bránil se před nařčením z nezákonných odposlechů, požádal novináře, aby na chvíli opustili místnost, že ji chce vyvětrat, a střelil se služební zbraní do tváře.

Špatně jsem mířil, tvrdí Przybyl

„Chtěl jsem se zabít, ale špatně jsem namířil. Někdo chtěl vstoupit do místnosti. Proto jsem spěchal a výstřel padl moc rychle, zasáhl mi tvář a ne spánek,“ řekl asi po hodinové operaci. Dodal, že svým činem se snažil „bránit čest lidí, kteří skvěle pracují, avšak jsou neoprávněně obviňováni z nezákonné činnosti, a také, aby vojenská prokuratura vydržela i nadále“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Polský prokurátor se střelil během přestávky tiskové konferenceVideo: Reuters

Šéf Hlavní vojenské prokuratury generál Krzystof Parulski vzápětí Przybyla označil za „mimořádně čestného a vlasti oddaného vojáka, který na prvním místě vidí službu své zemi“.

Vyšetří ho psychiatři

Naopak ministr spravedlnosti Jaroslaw Gowin podotkl, že nešlo o pokus o sebevraždu, ale jen o sebepoškození. „Potenciální sebevrazi se chovají naprosto odlišně,“ upozornil s tím, že trvá na zavedení modelu, v němž žalobci v uniformách budou působit v rámci civilních prokuratur.

„Ať prokurátor Przybyl svým skutkem obhajoval cokoli, udělal to tragikomickým způsobem svědčícím o vysokém stupni jeho frustrace a neschopnosti reagovat na složité situace,“ řekl v TVN24 Konstanty Miodowicz, poslanec za vládní Občanskou platformu a bývalý šéf polské tajné služby.

„Pokud si někdo chce vzít život a navíc je voják, tak ví, jak se střelit,“ poznamenal exministr obrany Bogdan Klich. Dodal, že zatímco vše zprvu vypadalo jako zoufalý náhodný čin, teď spíš jako promyšlený krok, vědomou manifestaci problémů vojenských návladních.

Stefan Niesiolowski, šéf senátní komise pro obranu, šel ještě dál: „Máme co do činění s prokurátorem, který musí být svěřen do péče psychiatrů.“

Jako každý neúspěšný sebevrah se i Przybyl nyní podrobí psychiatrickému vyšetření ve vojenské nemocnici v Bydhošti. „Profesionálně jsem skončil. Až nyní jsem si uvědomil, co jsem vlastně udělal. Takový průběh jsem neplánoval, ale bránil jsem čest armády,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám