Hlavní obsah

Vítězná SPD s koalicí neotálí. Chce kancléře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá sociální demokracie (SPD) urychlila snahu sestavit nový kabinet po nedělních volbách do Spolkového sněmu, v nichž velice těsně zvítězila. „Budou to věcné, a doufám, že i v rámci možného nerozvleklé rozhovory,“ řekl webu SpiegelOnline Olaf Scholz, kandidát SPD na kancléře.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Kandidát vítězné sociální demokracie (SPD) na německého kancléře Olaf Scholz

Článek

Krátce před zahájením jednání parlamentní frakce SPD prohlásil v úterý její šéf Rolf Mützenich, že SPD je připravena zahájit tento týden sondážní rozhovory se Zelenými a liberálními svobodnými demokraty (FDP) o semaforové koalici. Němci jí tak říkají podle barev – červená SPD, žlutá za FDP a zelená jako Zelení.

To by znamenalo, že křesťanský dvojblok CDU/CSU se po 16 letech vládnutí kancléřky Angely Merkelové, která odchází z politiky, uchýlí do opozice.

Esa v rukávu mají Zelení a FDP

„Zelené a FDP jsme vyzvali, aby s námi vedli průzkumné rozhovory, pokud budou chtít, již tento týden,“ řekl Mützenich. „Jsme připraveni vést nejen rychlá, ale i spolehlivá jednání. Pokud se vyskytnou problémy, budou vyřešeny později,“ dodal.

NDR existuje i 31 let po sjednocení, ukazují výsledky voleb

Zahraniční

Než však dojde k jednání s SPD, chtějí se Zelení a FDP, třetí a čtvrtí v pořadí úspěšnosti u uren, nejprve vzájemně poradit o tom, kde nacházejí společnou řeč. Cem Özdemir (Zelení) řekl webu t-online, že cílem těchto předběžných rozhovorů je „vytvořit úroveň důvěry a zabránit tomu, aby dvě větší strany stavěly Zelené a FDP proti sobě“. Özdemir vidí největší styčné body s FDP v sociální politice a digitalizaci, zatímco největší potíže očekává v oblasti ochrany klimatu.

Pak teprve se rozhodnou pro to, zda budou vyjednávat s SPD, nebo CDU/CSU, druhými ve volbách, o tzv. koalici Jamajka. Podle barev vlajky tohoto karibského státu ji tvoří  černá (CDU), zelená a žlutá a vedl by ji Armin Laschet, kandidát CDU/CSU.

Další možností je prodloužení velké koalice, tedy SPD a CDU/CSU s kancléřem Scholzem, jemuž se však obě strany brání, a koalice nazývaná Keňa, tedy SPD + CDU + Zelení, kterou by vedl Scholz.

Jak Němci volili v procentech
stranaziskzměna proti roku 2017
SPD25,7+5,2
CDU/CSU24,1–8,9
Zelení14,8+5,8
FDP11,5+0,7
AfD10,3–2,3
Levice4,9–4,3
SSW0,1+0,1
Po takřka 70 letech má jeden mandát dánská menšina zastupovaná Jihošlesvickým svazem voličů (SSW).

Kombinace 2RG (rot-rot-grün, tedy červená SPD, červená Levice a Zelení) nepřichází do úvahy, protože Levice se sice dostala do Spolkového sněmu, ale jen díky třem přímým mandátům a na 2RG nebude dostatek hlasů.

Podle reprezentativního průzkumu infratest dimap pro ARD-DeutschlandTrend dává většina 55 procent občanů přednost koalici SPD se Zelenými a FDP. Pro kabinet  CDU/CSU, Zelených a FDP se vyslovilo pouze 33 procent respondentů. Většina příznivců FDP však upřednostňuje jamajské spojenectví s CDU/CSU (51 procent) před semaforskou koalicí (41 procent).

CDU teď řeší hlavně sama sebe

Největší šanci stát se kancléřem má Scholz, řekl v úterý na tiskové konferenci po jednání zemské poslanecké skupiny Křesťanskosociální unie (CSU) v Berlíně Markus Söder, bavorský premiér a šéf CSU. Naději, že by konzervativní unie CDU/CSU pod vedením svého kancléřského kandidáta Armina Lascheta vládní koalici sestavila, vidí jako velmi slabou.

„Nejlepší vyhlídky stát se kancléřem má nyní Olaf Scholz,“ řekl Söder o Scholzovi, který je podle bavorského premiéra tím, kdo sedí na koni.

Söder: Největší naději na kancléřství má Scholz

Evropa

Zpravodajská televize n-tv s odvoláním na své zdroje informovala, že Söder členům zemské skupiny CSU řekl, že v podstatě nepočítá s vládní účastí CDU/CSU. Laschet se zatím nevzdává a o vládu usiluje, i když CDU/CSU skončila těsně druhá za sociální demokracií.

Koaliční jednání Zeleným i FDP unie podle Södera nabídne. „Vnucovat se ale nebudeme,“ řekl. Už v pondělí Söder prohlásil, že vláda pod vedením unie nevznikne za každou cenu, protože CDU/CSU se nevzdá základních hodnot kvůli podílu na moci.

Podle Lascheta kvůli těsnému a nepřesvědčivému výsledku nikdo jednoznačně nevyhrál.

Reklama

Výběr článků

Načítám